Az élet játék Nem formális módszerek alkalmazása az oktatásban és az osztályfőnöki órán

Április 15-én a Tandem nonprofit szervezet eleget téve Matyi Gabriella tanárnő meghívásának (a Modern Filológiai Tanszék asszisztense) egy délutáni workshop keretén belül ellátogatott a Selye János Egyetem Tanárképző Karára. A foglalkozás célja olyan nem formális módszerek bemutatása volt az összegyűlt pedagógusoknak és hallgatónak, amelyek segítségükre lehetnek jövőbeli pályájuk során. A Tandem nonprofit szervezetet honlapján[1] megfogalmazott célok egyike, hogy az oktatás folyamatába olyan elemeket építsenek be, amelyek a diákok életre nevelését, felelősségvállalását, lelki egészségét és önállóságát is fejlesztik. Emellett a nem formális módszerek bemutatása és használata nemcsak a diákok, hanem a pedagógusok és leendő tanárok munkáját is megkönnyítheti.

A Selye János Egyetem hallgatói a 2010-ben induló „Az Élet Játék” című képzési program keretein belül élvezhették ezt a vidám és játékos délutánt, amelyet Horváth Molnár Andrea és Urbán Péter vezetett. A foglalkozást néhány ismerkedő feladattal kezdtük, így a hangulat már ez első percekben feloldódott. Miközben egymás érdeklődési körével és nevével ismerkedtünk, nem maradhatott ki a játék sem. A hagyományos rend felfüggesztését egy kis labda segítségével értük el, melynek dobálása közben próbáltuk memorizálni egymás nevét. Miután a csoportépítés első szakaszán túl voltunk és sikerült lebontani az esetleges gátlásainkat, létrejött egy jókedvű, feladatra kész csapat. A délután folyamán a csoportépítés további fázisait is érintettük, miközben a résztvevők sok érdekes feladatban, játékban vehettek részt. A megfelelő légkör kialakításához nagyban hozzájárult a szabad véleménynyilvánítás és az egyéni véleményekre való pozitív visszajelzés is.

Többen közülünk már tapasztalatból is tudják, hogy az oktatás élményszérűsítése nem egy egyszerű feladat a pedagógus számára, nagyon sok felkészülést és kreativitást igényel. A Tandem n.o. 2011-ben kiadott egy módszertani kézikönyvet az osztályfőnökök részére Az élet játék címen, melyből a workshop minden résztvevője kapott egy példányt. A kézikönyv nemcsak az osztályfőnöki órákon állja meg a helyét, hanem felhasználható az oktatás bármelyik fázisában is, csupán a pedagógus kreativitásán múlik. A könyv az osztályon belüli csoportdinamika megteremtésében nagy segítség lehet az osztályfőnökök számára. A szerzők a hangsúlyt a gyakorlati és praktikus feladatokra fektették, azonban egy rövid módszertani összefoglalóval is segítik a pedagógusok munkáját.

A workshop során a csoportvezetők a harmonikus légkör, a tagok közötti megfelelő kapcsolat kialakítására törekedtek. A kézikönyvben is megfogalmazott szemléleti és etikai alapokat a délután folyamán is sikerült érvényesíteni. A csoport tagjai között függetlenül attól, hogy tanárról vagy diákról legyen szó, kialakult egy partneri kapcsolat. Egymás véleményét tisztelve, értékítélet mentes környezetben mindenki kifejezhette véleményét, érzéseit és szabadon engedhette kreativitást. A foglalkozás során a csoporttagoknak meg kellett tanulni összedolgozni, és létre kellett hozniuk egy olyan szabályrendszert, ami alapján a kis közösséget működtetni tudták. A résztvevők visszajelzései alapján és a magam nevében is úgy gondolom, hogy egy nagyon kellemes, mókával és kacagással teli délutánt tölthettünk el együtt. Felnőttnek lenni nem azt jelenti, hogy el kell felejtenünk a játék élményszerűségét és fontosságát. Egyetértve a résztvevők egyikével úgy gondolom, hogy szükség van az ilyen és hasonló jellegű workshopokra, fórumokra, ahol kötetlenül beszélhetünk a problémákról és azok megoldásairól. Több szempontból is építő jellegűek lehetnek tanárnak és diáknak egyaránt. A diákokat manapság csak fondorlatos módszerekkel lehet tanulásra ösztökélni. Játékosan, kreatív és élménydús feladatokkal. A módszertani ízelítők mellett azért is volt jó a foglalkozás, mert pedagógusokkal és leendő tanárokkal dolgozhattunk együtt, akikkel megoszthattuk tapasztalatainkat, véleményünket. Lehetőséget kaptunk arra, hogy egy kicsit egymástól  is tanuljunk.

 

Szabó Tünde

Doktorandusz, SJE Komárom

 

 [1] http://eletjatekws.blogspot.sk/


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .