Dulovics Viola: Tanulj, taníts, játssz, fejlessz, nevelj!

Mit kezdjek a szlovák nyelvű társalgással?

Kedves kollégám, semmit, csak tanítsd, amit a tanterv és a sztenderd előír, és játssz, játssz…

Nyújts a gyermeknek örömet, sikerélményt, győzd meg, hogy igenis tud ő szlovákul beszélni, és hogy ez egészen „cool” és egyáltalán nem „ciki”.

A következőkben szlovák szakos tanárként – aki hosszú évekig metodikus is volt – szeretném megosztani a játékos, fejlesztő és nevelő szlováktanítással kapcsolatos régebbi tapasztalataimat, amelyeket 12–15 éves tanulók oktatása során szereztem. Itt főleg a kommunikációs készségek, a szlovák nyelvű társalgás fejlesztésére gondolok.

A mi sajátos helyzetünkből adódik, hogy a tanterv csak keretterv, mert főleg a nyelvi környezet határozza meg a tanítási módszerek, technikák és motivációk megválasztását. Elsődleges célunk, hogy az alapiskolában megtanítsuk a gyerekeket szorongás nélkül megszólalni szlovákul, majd folyékonyan beszélni a mindennapok helyzeteiben bármilyen témáról. Ezt a célt viszont sokkal könnyebben érjük el egy nyelvileg vegyes környezetben, városokban, mint többségében magyar lakta településeken. Ilyen helyen a gyerekek nem érzik szükségesnek a szlovák nyelv tudását, mert az iskolán kívül nem használják. Gondolom, nem is mindig szeretik, kivéve, ha a tanár mestere a szakmájának. És itt kezdődik a motiváció szerepe! A motiváció fogalmát, fajtáit mindnyájan ismerjük, tudjuk tehát, hogy a mi esetünkben úgy a külső, mint a belső motiváció fontos, de hogy a gyerekek szívesen tanulják a szlovák nyelvet, könnyedén használják az iskolán kívül is, fontosabb a belső motiváció. Ennek egyike az öröm érzése, a sikerélmény és nem utolsósorban a jó közérzet a szlovák órán, esetleg a napköziben, ahol szlovákot játszunk. Úgy bizony, játszunk, sokat, s közben észrevétlenül tanulunk.

Tehát akkor játsszunk!

De mikor? Óra elején 5–6 perces „felpezsdítő” játékot, óra végén ugyancsak néhány perces, akár mozgással összekötött vidám játékot, konverzáció órán (már ahol ilyen van!), napköziben, és urambocsá’, helyettesítő órán, ahelyett, hogy a gyerekeknek szabad foglalkozást engednénk.

Az év végéhez közeledve egyre nehezebb a gyerekek motiválása, de a játék, a mozgás, vagy a verseny izgalma mindig segít.

Az egykor sikeresen alkalmazott – vagy metodikus koromban nagyszerű kollégáktól tanult – játékok tárából csupán egy töredéket tudok most átadni, próbáljátok ki, alakítgassátok a saját lehetőségetekhez és legyen nektek is sikerélményetek a jól végzett munkából.

Óra elején 5–6 perces „Miért? Prečo? Lebo…” játék.

Az óra kezdetén pl. megkérdezem: „Kto chýba?” Válasz pl.: Eva. „Kto vie, prečo nie je v škole?” Válasz lehet: „Lebo je chorá.” És most jön a „prečo”. Ezt mindig én kérdezem, és kihívok egy tanulót, aki egy hosszabb, esetleg összetett mondattal válaszol, pl.: „Lebo bola na plavárni a voda bola studená. Prečo bola studená?” – …és így tovább, amíg az 5–6 percből futja. Lehet variálni más témával is. A játék fejleszti a koncentrálást és a gyors reagálást.

Ilyen még az ismert szólánchoz hasonló játék. Mondok egy tetszés szerinti mondatot, pl.: „Dnes som raňajkovala celozrnný rohlík s maslom a šunkou.” A mondatból kiválasztok egy szót vagy szókapcsolatot, pl.: „celozrnný rohlík” Erre kell egy tanulónak újabb, lehetőleg bővített mondatot mondani, ebből újabb szót választok, és így tovább… Ezt a játékot a nagyobb tanulók nem akarják abbahagyni, mert a végén mulatságos, sőt bizarr mondatok keletkeznek.

Sokoldalúan fejlesztők, az asszertivitást, a kreatív gondolkodást segítik a szimulált problémamegoldó helyzetjátékok. Ezekre több időre van szükség, és 13–15 évesekkel érdemes játszani, akiknek gazdagabb szókincsük (de nem használják, mert nincs hol!), képesek érvelni az igazuk mellett. Egy példa: A moziban olyan filmet vetítenek, amit muszáj megnézni. Néhányan elindultok, megveszitek a jegyet, de van még időtök a kezdésig, elmentek fagyizni. A vetítés előtt, a mozi bejáratánál derül ki, hogy Jani közben elvesztette a belépő jegyet. Hogy oldjátok meg a helyzetet? Minden tanulót megkérdezek, mindenki elmondja a véleményét (nem szükséges sok szó, de megszólal). Ha olyan megoldást javasolnak, ahol a pénztárosnak vagy a jegykezelőnek is szerepe van, ezt a szerepet én vállalom. Ilyen szerepjátékokban, ha csak egy mód van rá, a felnőtt szerepét én veszem át. Ezzel a játékkal érdekes tapasztalataim vannak pedagógus továbbképzésekről. Míg Pozsonyban, Rimaszombatban, de Komáromban is a gyerekek örömmel bekapcsolódtak a szlovák nyelvű játékba, Dunaszerdahelyen megtagadták. Merthogy miért szlovákul, hiszen itt a pénztáros és a jegyszedő néni magyar. Nos, kénytelen voltam a helyszínt Pozsonyba helyezni, a Terminátort csak ott adták a Hviezda moziban, Láss csodát, elfogadtak! Ez bizonyítja, hogy ha a gyerek nem érzi a szlovák nyelv szükségességét, nem hajlandó tanulni, de ha játék gyanánt olyan helyzetet szimulálunk, ahol róla van szó, a saját érdekét kell megvédenie, szóra lehet bírni.

Hasonló az a szituáció, amikor az anyuka vacsora előtt veszi észre, hogy nincs itthon kenyér, fiacskáját, lányát szalasztja, hiszen mindjárt zár a Samoška. Úgy is van, az üzletet éppen zárják. Hogy szerzel kenyeret, esetleg más megoldás is van? Tovább, mint az előző játékban.

Mi mással tudjuk még szóra bírni a gyerekeket és meggyőzni őket, hogy bizony tudnak ők szlovákul, nem kell félni, nem olyan nagy baj, ha beszéd közben elvétik a nyelvtani szabályt (persze gyermeke válogatja). Ha úgy rendezzük, hogy saját magukról beszéljenek. Elképzelt helyzet: Múlt évi nyaralásodon megismerkedtél egy szlovák fiúval/lánnyal, meghívtad hozzátok. Mutasd be neki a családodat, barátaidat, mindenkiről mondj néhány mondatot, ő kíváncsi, állandóan kérdez. Azután menjetek ki sétálni, büszkélkedj a községeddel, városoddal. Ezt általában párosban játsszuk, de lehet csoportban is. A prezentációnál bekapcsolódhat a többi tanuló is kérdésekkel. A barátodnak elmesélsz egy humoros, bosszantó, esetleg szomorú történetet az életedből. Ő ismét kérdez. Az ilyen és hasonló játék kommunikációt és kooperációt erősítő gyakorlat, mely oldott, de koncentrált légkört teremt.

Visszatérek Dunaszerdahelyre. Metodikus koromban egy osztott 3. osztályban látogattam szlovák órát. A téma a család volt. Kitűnő motiváció, a gyerekek családi fényképeket hoztak az órára. Melyik gyerek nem akarta volna megmutatni a családi képeket a tanító néninek, az osztálytársaknak, no meg nekem?! A gyerekek beszéltek szlovákul, ki jobban, ki kevésbé, de beszéltek! Az óra végén a gyerekek szedelőzködtek, mert osztó tanteremben voltak, az egyik fiú bevágta a könyvét a táskájába, és tiszta szívből, hangosan mondta: „Toto je najlepšia hodina!” Ez akár végszó is lehetne az én mondanivalómhoz. Az oldott, szeretetteljes légkör csodára képes, megoldja még a kis csallóközi gyerekek nyelvét is, szívesen beszélnek szlovákul, fontosnak érzik magukat.

Végezetül leírom még az én „karácsonyi játékomat”, amivel a gyerekek szociális érzékenységét, empátiakészségét akartam fejleszteni. A helyzet improvizációra kényszerített, ilyen gyakran megtörténik. Csak észre kell venni és kihasználni a lehetőségeket. Karácsonyi szünet előtti órán a gyerekek „nyüstöltek”, hogy tanító néni, ne tanuljunk, beszélgessünk! Jó, hát akkor beszélgessünk szlovákul, hiszen éppen szlovák óra van. Az asztalon egy kis papírmasé angyalka díszlett karácsonyi díszítésként. Ezt használtam fel motivációs eszköznek. Az időpont adta az ünnepi hangulat légkörét. Karácsonyi ajándékot adtunk át egymásnak – ez volt az angyalka –, egy vagy két mondat kíséretében. Én kezdtem. Azt hiszem, ezzel nem csak a szociális érzékenységüket fejlesztettem, hanem a szívüket is kinyitottam. Megható volt figyelni, milyen szeretettel szóltak egymáshoz, és a soros kislány hogy biztosította Zsoltit, a magába zárkózó „furcsa” fiút az egész osztály szeretetéről. Az angyalka végezetül hozzám érkezett meg egy kislány kedves szavaival.

Kedves kollégák, ezek csak töredékek, amiket átadtam, de talán lehet inspiráció ahhoz, hogy a a szlovák órákra minél több gyerek mondja: „Toto je najlepšia hodina!”jÁ


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .