Peternai Zsuzsa: A pedagógusok továbbra is képzik magukat

A Pázmány Péter Gimnázium vezetősége és tanári kara évekkel ezelőtt tudatosította, hogy az egyre csökkenő diáklétszám következtében konkurenciaképesnek kell maradniuk, és egyben valami pluszt is kell tudniuk nyújtani a diákoknak. Ezért a 2009/2010-es tanévben a Škola, ktorej to myslí – Gondolkodó iskola projekt keretében olyan játékos módszereket sajátítottak el a pedagógusok, amelyek segítségével elérhető, hogy a diák a tanítási-tanulási folyamatnak nemcsak befogadó, hanem cselekvő részese is legyen.

A Közép-európai Alapítvány által meghirdetett képzés az oktatás módszertanának forradalmasítását tűzte ki célul. A nyugat-szlovákiai régióban az érsekújvári gimnázium volt az egyetlen magyar tanítási nyelvű középiskola, amelynek pedagógusai megcsinálták az akkreditált kreatívtanár-képző tanfolyam 2 modulját. A kurzust követő tavalyi tanítási év (2011/2012) kulcsfontosságú volt, hiszen az addig elsajátított módszereket minden tanárnak a magáévá kellett tennie és az órákon aktívan használnia. A vezetőség is erre ösztönözte őket a hospitációk alkalmával. A letanított órák vázlataiból a Katedra olvasói is meríthettek, hiszen részletes leírásokat közöltek a tanárok (XIX. évfolyam 7. szám, XX. évfolyam 1. szám).

Az idei tanévben sem maradhattak a tanárok tétlenek, hiszen a megszerzett tudást ápolni és bővíteni kell, különben hanyatlani kezd és elveszik. Mivel az iskola sikeres lett egy nemzetközi pályázaton, amelynek témája a kulcskompetenciák vizsgálata, így a képzés tartalma szinte adta magát – az eddig megszerzett tudást ki kell bővíteni a kompetenciák, képességek és készségek fogalmával, hogy ezáltal is teljesebb legyen a tanárok által nyújtott színvonal.

Az egynapos képzés megtartására felkértük Dr. Boronkai Dórát, az Irodalomtudományi és Nyelvészeti Intézet (Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Kar) egyetemi adjunktusát, akinek több éves gyakorlata van a kompetencia alapú oktatással. A bevezetőben olyan technikákkal ismerkedtünk meg, amelyekkel csoportokat lehet alakítani az osztályon belül, majd az együttműködés fejlesztését segítő gyakorlatot csináltunk. A továbbiakban a képzést a TTM módszer segítségével, az előzetes ismeretek feltárásával folytattuk. Ennek a módszernek a lényege, hogy a csoport tagjai ismereteiket a már meglévőkhöz kapcsolják, illetve saját kérdések megfogalmazásával motiváltabbá válnak az ismeretek elsajátításában. Maga a képzés lényege a kompetencia, kompetenciaterületek és a kulcskompetenciák értelmezése, a kompetenciák mérése és a kompetencia alapú oktatás körül forgott. A sokak által ismert és alkalmazott kooperatív tanulással ismerkedtünk az említett fogalmakkal, miközben olyan módszereket próbáltunk ki, mint a szakértői mozaik vagy a kettős kör. A szövegfeldolgozási lehetőségek közül megismerkedtünk a szakaszos feldolgozással, jóslással, gyakorlati szövegtípusokat elemeztünk, valamint foglalkoztunk a szövegértéssel mint keresztkompetenciával.

A visszacsatolásnál és értékelésnél mindenki egyetértett abban, hogy a rövid időtartam ellenére a képzés maximálisan teljesítette elvárásainkat.

 

CSOPORTALAKÍTÁS

Embermozaik

  1. 1.     lépés Tépd el a képeket! Kérjük meg a diákokat, hogy tépjenek négyfelé egy képet.
  2. 2.     lépés Keveredj és cserélj! A diákok járjanak körbe a teremben és cseréljék el a darabokat. Akik még nem cseréltek, tartsák kezüket felemelve, hogy látszódjon, kivel lehet cserélni.
  3. 3.     lépés Oldd meg a rejtvényt! A diákok oldják meg a rejtvényt úgy, hogy azokkal alkossanak egy csoportot, akiknél ugyanannak a képnek a darabjai vannak. Így új csoportok keletkeznek.

Változatok: ugyanígy használhatunk négy összefüggő mondatot, egy közmondást, vagy egy vers négy sorát, vagy bármit, ami négy részre osztható, darabolható.

 

Kettős kör

 

A kettős kör hatékony ún. mestermódszer (a diákok váltott partnerekkel gyakorolnak).

  1. 1.     lépés Érdekes interjúk! Sétáljanak körbe a diákok, és egy adott pillanatban párt alkotva a legközelebb állóval, készítsenek interjút egymással egy ismerkedési témáról, pl.: „Álomvakáció”, kedvenc étel, stb.
  2. 2.     lépés Párok párja. Egy általunk kiválasztott pár és a mellettük álló legközelebbi másik pár csoportot alkotva üljön le. A most helyet foglalt két pár mindkét oldalán álló pár jöjjön előre, találkozzanak és üljenek le. Minden megmaradt pár tegye ugyanezt sorban addig, amíg a kör el nem fogy.
  3. 3.     lépés Forgószínpad. Miután helyet foglaltak, minden diák mutassa be azt a partnerét, akivel interjút készített. Ha a végén egy pár megmarad, válasszuk ketté, és csináljunk két ötös csoportot, vagy az egyik négyes csoportból vegyünk el egy személyt, és csináljunk két hármasat.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .