Katedra Történelemverseny – útmutató a 2013/2014-es tanév versenyéhez

Tisztelt Kollégák, Kedves Diákok!

Gyorsan eltelt a nyári szünet, s ismét jelentkezik a Katedra történelemversenye a 2013/2014-es tanévben. Az idei verseny témája Magyarország története 1437-től 1606-ig, tehát magába foglalja a Hunyadi család történelmét, Magyarország három részre szakadását, török kort egészen a bécsi békéig. Bízom benne, hogy ez az érdekes, viszontagságokkal, érdekességekkel teli időszak kedvet csinál a versengéshez és minél többen bekapcsolódnak a versenybe, amely továbbra  is két részből áll: az ötfordulós levelezős versenyt az országos döntő zárja.

Továbbra is háromfős alapiskolás csapatok jelentkezését várjuk. Egy iskola több csapata is bekapcsolódhat a versenybe, de a döntőben iskolánként csak egy csapat vehet részt. (Pontegyenlőség esetén egy iskolai forduló keretén belül döntsenek a döntőben résztvevő csapatról.) A nevezési díj 10 euró csapatonként, amelyet 2013. október 31-éig kérünk befizetni postai utalványon a Katedra Alapítvány címére (Nadácia Katedra, Palác Duna Palota, Galantská cesta 658/2F, 929 01 Dunajská Streda) vagy az alapítvány számlaszámára: 1014769018/1111 Unicredit Bank. A Katedra Történelemverseny azonosítókódja (variabilný symbol):2013003! Kérjük, hogy a befizetett összeget igazoló szelvény másolatát az 1. forduló megoldásaihoz csatolják a csapatok.

A megoldásokat postai úton vagy elektronikus formában várjuk az alábbi címek valamelyikére:

tori.katedra@gmail.com

Presinszky Ágnes, 925 06 Čierna Voda 375

Minden feladatlapra kérjük feltüntetni: a csapat nevét, az iskola nevét és címét. A kedves kollégák kérdéseiket, megjegyzéseiket, véleményüket a megadott e-mail címen oszthatják meg velem.

 

A felkészüléshez a következő könyveket ajánlom:

Glatz Ferenc (szerk.): A magyarok krónikája. Helikon Könyvkiadó, Debrecen, 2006.

Bertényi Iván – Gyapai Gábor : Magyarország rövid története. Maecenas könyvek, Budapest, 1999.

Kovács László – Simon Attila: A magyar nép története (a honfoglalástól a szatmári békéig). Lilium Aurum, Dunaszerdahely, 2000.

Horváth Jenő (szerk.): Királyok könyve. Helikon, 2005.

Történelmi atlasz

Egyéb, a kort tárgyaló történelmi könyvek

Mindenkinek sok sikert és jó szórakozást kívánok!

Presinszky Ágnes

 

Jelentkezési lap

 

JELENTKEZÉSI LAP – TÖRTÉNELEM
Csapat neve: Iskola neve és címe:
Csapattagok:
Felkészítő tanár neve: Iskola e-mail címe:
Felkészítő tanár e-mail címe: Iskola telefonszáma:


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .