Öllös László: A Katedrán és a Katedra előtt állva

1989 előtt megszoktuk, hogy az intézmények évfordulóin az alapító államot és vezetőit ünnepelték. Most azonban nem a hatalmat gyakorlókat, hanem – mondjuk ki nyíltan – magunkat ünnepeljük. A Katedra azok műve, akik alkották. Van, aki tett érte, más többet tett, és megint más még többet. Volt, aki kiötlötte, más új elképzeléseket hozott bele, vagy sokat tett egyik vagy másik területén. Ám az együttes egész csak abból áll – mivel csak abból állhat –, amit a szlovákiai magyar pedagógustársadalom benne tevékeny része összerakott. Az idők folyamán a folyóirat a nyilvános vita új terévé vált, amelyet az ötlet s a kitartó szándék hozott össze, és tart fenn mindmáig, hiszen ez az alapja a szlovákiai magyar pedagógusok szakmai önszerveződésének, valamint véleményalkotásának szilárd társadalmi igénye.

Korábban az volt a szabály, hogy az állam mondja meg, mi is a haladás, mi az, ami előremutat az iskola egészében, sőt az egyes tantárgyakon belül, és mi az, ami haladásellenes. A Katedra lett a tere, hogy maguk a pedagógusok fogalmazzák és vitassák meg, mi a jobb, mi a rosszabb az oktatásban. Szabad véleményalkotás és vita nélkül nincsen valós fejlődés, csak parancsolt menetelés. A valós fejlődés lényege ugyanis az emberek jobbá, képzettebbé válása.

A szlovákiai magyar pedagógustársadalom maga teremtette meg ennek terét, ez pedig számos előnnyel jár. Ha az állam tette volna, akkor ellenőrizné. Így azonban nem teheti. Ha jobban belegondolunk, arra is rájövünk, hogy a magyar oktatás problémáinak megvitatása során milyen fontos szerepe van a szabadságnak. Hiszen itt sokról, nagyon sokról van szó. A szabadságnak nemcsak általános, hanem sajátos nemzeti vonásai is vannak. Ám szabadság csak ott van, ahol az emberek maguk teremtik meg, majd meg is tartják azt. Ennek egyik kiváló példáját ünnepeljük most, e kerek évfordulón. Vele pedig magunkat, és erre lehetünk igazán büszkék.

 

(A teljes szöveget a Katedra októberi számában olvashatják)

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .