Csicsay Alajos: Köszöntő helyett

Az lenne most a teendőm, hogy köszöntőt írjak, merthogy erre kértek fel – és én el is vállaltam a feladatot. Ám amikor nekifogtam az írásnak, megállt a kezemben a toll. Ezernyi gondolat kóválygott a fejemben, melyek közt hiába akartam rendet teremteni, nem ment. Nem, mert még mindig az a feszültség élt bennem, ami 2013. november 8-án kerített hatalmába Dunaszerdahely fürdőszállójában, ahová azért gyűlt össze egy maroknyi pedagógus, hogy megünnepelje a Katedra folyóirat létrejöttének 20. évfordulóját.

Egy folyóirat jubileumának megülésekor eszünkbe jutnak a kezdetek, az a folyamat, ahogy kialakult és formálódott a lap arculata. És az is eszünkbe jut, hogy semmi sem jön létre magától, mert minden létezőnek szüksége van előidézőkre: cselekvő, kreatív személyekre, és – természetesen – kedvező (gazdasági, politikai…) körülményekre.

Új dolgok létrehozására törekvő leleményes, alkotó emberek már a történelem előtti időkben is voltak, nélkülük aligha formálódhatott volna rendszerré a társadalom, és annak az évezredek során folyvást változó állapotai. Mi, a legidősebb nemzedék tagjai, legkevesebb három, de inkább négy rendszerváltozást értünk meg. Pedagógusi pályánk háromnegyed részét a szocializmusként (súlyosbítva, kommunizmusként) emlegetett államformában éltük le. Hogy az valójában milyen volt, annak reális elemzése még várat magára. A szocialista rendszer megemlítését mégsem kerülhetjük meg, mert benne nyitották ki magyar iskoláink ismét a kapuikat, és ebben a rendszerben jelent meg (többek között Turczel Lajos jóvoltából is) a hosszú évtizedekig működő szaklapunk, a Szocialista Nevelés, melynek címéből 1990. január 13-án, az SZMPSZ alakuló közgyűlésének egyik szünetében hagytuk ki a szocialista jelzőt. A Nevelésnek már nem volt ideje arra, hogy korszerű szaklappá váljon, mert a kiadó (Szlovák Iskolaügyi Minisztérium) teljesíthetetlen feltételekhez kötötte a megjelenéséhez szükséges anyagi támogatást. Lap nélkül maradtunk hát.

 

 

(A teljes szöveg a 2013-as Katedra novemberi számában olvasható.)

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .