Zella Ágnes: Vivat academia!

 

Beszélgetés Petrezsél Zsuzsannával, az ipolysági Szondy György Gimnázium igazgatójával

 

Fennállásának századik évfordulóját ünnepli idén az általad vezetett intézmény. Milyen volt a centenáriumi év?

Tavaly ősszel kezdtük a szervezést. Nem egyetlen ünnepi rendezvényt terveztünk, hanem azt szerettük volna, hogy diákjaink valóban a magukénak és fontosnak érezzék a centenáriumot. Béres Gábor ötlete nyomán februártól havi rendszerességgel tartottunk tudomány- és művészetnapokat. A tudománynapokon – amelyeket én nagyon fontosnak gondolok azért is, mert a természettudományok a tantárgyak rendszerében mostanában kissé a háttérbe vannak szorítva, vagyis némi népszerűsítésre szorulnak – természettudományokkal foglalkozó neves szakemberek, kutatók látogattak el iskolánkba, valamint diákjaink is tartottak előadásokat. Az egyik művészetnapot a komolyzenének szenteltük, meghívtuk azokat a régi diákokat, akik zenei pályára léptek, illetve felléptek a mostani diákjaink is. A másik művészetnapon iskolánk ifjúsági vegyeskara szerepelt a zeneiskola kamarakórusával és a Csillag-szóró gyermekszínjátszó csoporttal együtt. Júniusban a Pedagógusszövetséggel karöltve magyarországi szakemberek bevonásával szerveztünk élményműhelyeket, melyekben összekapcsolódott a tudomány és a művészet. Minden alkalommal meghívtuk az alapiskolák nyolcadikosait-kilencedikeseit is, akik így láthatták, milyen munka folyik nálunk.

 

Hogyan fogadták a diákok ezeket a különleges napokat?

Nagyon tetszett nekik, élvezték, főleg hogy látták a társaikat, amint többletmunkával szép eredményeket érnek el. Természetesen mindez nem ment a tanítás rovására. Az külön örömömre szolgált, hogy vendégelőadóink nagyon meglepődtek a diákközönség érdeklődésén, nyitottságán, a diák-prezentációkról pedig elismeréssel nyilatkoztak. Teleki Aba fizikus pl. köszönőlevelet írt, nagy megtiszteltetésnek tartotta, hogy itt lehetett, hallhatta a diákjainkat.

 

(A teljes szöveg a 2013-as Katedra novemberi számában olvasható.)

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .