Komzsík Attila: 10 éves a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara

 

Születésnapját ünnepelte a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara – 10 évesek lettünk, bár a nyitrai magyar pedagógusképzés, aminek továbbvitele karunk küldetésének egyik sarokköve, már több mint ötven éves. Egy ilyen évforduló lehetőséget kínál, hogy végig tekintsük, honnan indultunk és hová jutottunk el.

A Kar alapító okiratát az Akkreditációs Bizottság és az Egyetemi Akadémiai Szenátus előzetes jóvahagyása után 2003. november 11-én adta ki Daniel Kluvanec, az egyetem akkori rektora. Az alapításkor a Kar küldetését két pillérre helyezték: az egyik teljesen természetesen a nyitrai magyar nyelvű pedagógusképzés továbbvitele volt, a másik a régió számára szükséges, több nyelven beszélő, interkulturális kommunikációra képes szakemberek képzése a kultúra, a közigazgatás és a szolgáltatások különböző területein.

A tényleges munka 2004-ben kezdődött el, ekkor alakult meg a Kar akadémiai közössége, és ekkor választottuk meg önkormányzati szerveinket. A Kar első dékánja a Szenátus döntése értelmében László Béla egyetemi tanár lett. Külön köszönet jár a Tanár Úrnak azért, hogy ebben a bizonytalan időszakban elvállalta a dékáni tisztséget, hiszen a Kar létrehozása az egyetem részéről nem kis kockázatvállalást jelentett, de az átlépő kollégák és diákok esetében is nagy volt a tét. Nemcsak hogy ott kellett hagyniuk egy megszokott munkakörnyezetet, bejáratott kapcsolatrendszert, a régi kollégákat vagy diáktársakat, hanem ki kellett találniuk, majd fel kellett építeniük valamit, ami teljesen új, és amire ma büszkén mondhatjuk, ez a Közép-európai Tanulmányok Kara.

2004 szeptemberében indult az első akadémiai év, amikor karunkon 814 hallgató tanult az öt évfolyamban, képzésüket pedig 48 oktató biztosította. Az első évben a képzési kínálatban megjelent a magyar nyelvű tanító- és tanárképzésen kívül a Hungarológia program is, melyen 29 hallgató kezdte meg egyetemi tanulmányait. Rövidesen akkreditációt nyert a Kulturális és szociális antropológia tanulmányi program is, mely a Kar tervezett másik arculatának egyik fontos eleme volt.

 

(A teljes szöveg a 2013-as Katedra novemberi számában olvasható.)

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .