Urbán Péter: Az osztályfőnöki szerepről másként

 

Ha azt állítjuk, hogy pedagógusnak lenni nagy felelősség – márpedig ezt állítjuk –, akkor ez az osztályfőnöki szerepre hatványozottan érvényes. Végigkísérni egy osztályközösség életét négy vagy több éven keresztül, támogatást nyújtani a diákoknak kamaszkori útkereséseik közepette, oldani az esetleges konfliktusokat, bátorítani, motiválni, s ha kell, megfedni és fegyelmezni a közösség tagjait – olyan feladatok ezek, amik komoly kihívások elé állítják a pedagógusokat. Ami teljesen rendben is lenne, ha ehhez megkapnák a kellő felkészítést az egyetemi oktatásban. De sajnos nem kapják. Az osztállyal mint közösséggel való foglalkozáshoz szükséges kompetenciák fejlesztése ugyanis hiányzik a pedagógusképzésből. Kétségtelen, hogy sok olyan készség szükséges ehhez a pályához, amit csak az idő és a tapasztalat tud képességgé formálni. De az is vitathatatlan, hogy tudatos odafigyeléssel a tapasztalatszerzés is hatékonyabban fejleszti a tanári kompetenciákat.

 

Az élet játék – projektből kiadvány

 

Az osztályfőnöki szerep megerősítése és az osztályfőnöki módszer- és eszköztár kibővítése volt a célunk a TANDEM nonprofit szervezet trénereiként, mikor 2010-ben belevágtunk az Élet játék nevet viselő projektünkbe. Három iskola tizenkét tanárával együtt elkezdtünk olyan eszközöket fejleszteni, amelyek felhasználhatók az osztályfőnöki órákon. Azokat a témákat gyűjtöttük össze, melyek foglalkoztatják a diákokat, s a frontális oktatás keretén belül nehezen feldolgozhatók. A közös munka eredményeként nagyon sok játék, gyakorlat, eszköz, ötlet született, melyek a tanári visszajelzések alapján használható eszközöknek bizonyultak a pedagógusi munkában. Ezért döntöttünk úgy, hogy ezeket a játékos, önismereti alapú gyakorlatokat módszertani kézikönyv formájában kiadjuk, és – nem kizárólagosan, de elsősorban – az osztályfőnökök rendelkezésére bocsátjuk. Így született meg az Élet játék című módszertani kézikönyv.

 

 Urbán Péter, a TANDEM, n.o. trénere, Az élet játék című kiadvány egyik szerzője

 

A cikk teljes terjedelemben a Katedra folyóirat 2014/januári számában olvasható.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .