Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő

 

Tisztelt Kollégák, Kedves Versenyzők!

 

2013 szeptemberében nagy izgalommal indítottuk útjára a Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedőt, azon aggódva, vajon milyen lesz a fogadtatása az anyanyelv-pedagógiai versenyek kibővítésének. Néhányan talán vakmerőségnek is tartották, hogy épp most, a Katedra folyóirat bizonytalan megjelenése idején bővítjük a versenyek sorát. A sok ismeretközpontú verseny mellett azonban egyre pontosabban körvonalazódott az igény a korosztálytól független játéklehetőségre. Az anyanyelvi vetélkedő ugyanis a nyelv játékosságára, a kreatív gondolkodás felszabadítására helyezte a hangsúlyt – így egyforma eséllyel kapcsolódhatott be ötödikes és kilencedikes tanuló is a versenybe (szerintem ebben rejlik ennek a megmérettetés-formának a titka). És végül győzött a játékos kedv: olyannyira, hogy az első évfolyamban 57 csapat, vagyis 171 tanuló tapasztalhatta meg a nyelv képlékeny voltát. A megoldások önmagukért beszéltek, hiszen alig fordult elő pontvesztés (!), a csapatok közti pontkülönbségeket többnyire a szorgalmon alapuló jutalompontokért való harc alakította ki. Úgy lenne igazságos, ha valamennyi csapatot meg tudnánk hívni az országos döntőre, hiszen a gyerekek becsülettel teljesítették a feladatokat – azonban a verseny felépítése arra kötelez, hogy csupán a legjobb csapatok kaphatnak meghívást.

Az első évfolyam rögtön kivétellel indul: az eredetileg tervezett 20 csapat helyett 21 csapat nyert bejutást a döntőbe, mivel a 20. helyen pontegyenlőség alakult ki. A döntőbe jutás egyik kritériumaként szerepel, hogy minden felkészítő tanár csupán egy csoporttal képviselheti az iskoláját – így fordult elő, hogy a sorrendben 26. csapat is részt vehet majd az országos megmérettetésen. A dunaszerdahelyi záró rendezvényre 2014. május 9-én, pénteken 9.00 és 13.00 között kerül sor a dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Építészeti Szakmunkásképzőben (Szabó Gyula utca 1.). Az országos forduló tervezetten három fordulóból áll majd, és a levelező verseny összeállításaihoz hasonló feladatsorokat tartalmaz.

 

Minden döntőbe jutott csapat névre szóló meghívót kap, amelyre 2014. április 16-áig várom a visszajelzést a verseny levelezési címére (katedra.anyanyelvi.vetelkedo@gmail.com vagy Petres Csizmadia Gabriella, 925 07 Mostová 298, tel. 0907212393). A döntőn való részvétel további feltételeként kérem, hogy 2014. április 16-áig fizessenek be 10.- euró szervezési illetéket az alábbi számlaszámra:

–          postai csekken: Katedra Alapítvány – Nadácia Katedra, Palác Duna Palota, Galantská cesta 658/2F, 929 01 Dunajská Streda

–          vagy az alapítvány számlaszámára: 1014769018/1111 Unicredit Bank. A Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő azonosítókódja (variabilný symbol): 2013009.

A visszajelzés, kérem, tartalmazza a befizetést igazoló dokumentum másolatát.

 

Köszönöm minden felkészítő tanárnak és versenyző kedvű tanulónak a bizalmát, az aktív részvételét, a biztató szavakat – bízom benne, hogy jövőre ismét találkozunk a folyóirat hasábjain keresztül!

 

 Rovatvezető: Petres Csizmadia Gabriella

katedra.anyanyelvi.vetelkedo@gmail.com

 

Az alábbi linkeken letölthetőek a megoldások, illetve a teljes eredménylista.

 

A Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő eredménylistája

Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő 1. forduló megoldásai

Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő 2. forduló megoldásai

Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő 3. fordulo megoldásai

Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő 4. forduló megoldásai

Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő 5. forduló megoldásai

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .