Petres Csizmadia Gabriella: A Katedra Irodalomverseny értékelése

Tisztelt Kollégák, Kedves Versenyzők!

 

A Katedra Irodalomverseny a 2013/2014-es tanév folyamán a humor témakörét, Karinthy Frigyes szövegvilágát tematizálta. A Karinthy-szövegek olvasása közben ismét megtapasztalhattuk, hogy a humor világa egyáltalán nem könnyed világ – nagyon is komoly szövegértelmezési stratégiák alkalmazását igényli.

A versenyfeladatok összeállításakor az irodalom esztétikumjellegét helyeztem előtérbe: egyrészt az interpretáló olvasat gyakorlására ösztönöztem a résztvevőket, amely a problémamegoldó készség fejlesztésére irányult, másrészt az irodalom kreatív jellegét próbáltam kiemelni. Ez utóbbiak többnyire kreatív írásos, továbbgondolásos, kiegészítéses vagy kreatív rajzos gyakorlatok voltak. A kreativitás előtérbe helyezése megfigyelhető volt a végeredménylistán is, hiszen csupán néhány pontnyi különbség mutatkozott az egyes csapatok között. Nagy örömömre rendkívül színes és gazdag ötletvilágot mutató megoldások érkeztek – külön kiemelném azokat a megoldásokat, amelyek humoros kreatív továbbgondolásokat tartalmaztak, pl. eszperente nyelvű átírás, Bauer édesapjának reakciója, Richter bácsi történetének képzelt zárlata. Izgalmas megoldásokat eredményeztek az oknyomozó-érvelő típusú feladatok is, pl. a Találkozás egy fiatalember feldolgozásában. Bízom benne, hogy a feladatok megoldásában örömüket lelték a versenyzők.

A következő tanévben szeretném kicsit átszervezni a verseny struktúráját: két kategóriában kerül meghirdetésre a verseny. Az első kategória célcsoportját az ötödik és hatodik osztályosok képezik, a második kategóriába a 7-9. osztályosok kerülnek. A kategóriák bevezetése nem csak az eltérő életkori sajátosságok figyelembe vétele miatt történik, hanem az irodalomoktatás eltérő megvalósítása miatt is, hiszen az irodalomtörténeti szemléletmód csupán 7. osztálytól jelenik meg a tananyagban, így az alsóbb évfolyamokat látogató tanulók gyakran hátrányt szenvedtek a nagyobbak szemben. A kategóriák bevezetéséből kifolyólag csökkenteni szeretném a feladatok számát, ami talán enyhíti a versenyzők terheltségét is – jól tudjuk, hogy párhuzamosan több versenyben is összemérik a tudásukat a gyerekek.

Szeretném megkérni Önöket, segítsenek a következő évad témájának kijelölésében, küldjenek ötleteket, javaslatokat, hogy mindannyiunk örömére folyjon a verseny. A kisebbek számára a mese vagy meseregény világát szeretném megcélozni, a nagyobbak esetében egy szerző életművébe kóstolunk bele.

Köszönöm az együttműködésüket!

Karinthy Irodalmi Verseny, végeredmények

Karinthy Irodalmi Verseny 1. forduló megoldásai

Karinthy Irodalmi Verseny 2. forduló megoldásai

Karinthy Irodalmi Verseny 3. forduló megoldásai

Karinthy Irodalmi Verseny 4. forduló megoldásai

Karinthy Irodalmi Verseny 5. fordulo megoldásai

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .