Németh Zoltán: 30 idegen nő voltam

 

Carol Ann Duffy A világ felesége című verseskötetében harminc nő szólal meg. Egymás után mondják el történetüket, pimasz fölénnyel, megdöbbentő szenvedéllyel vagy éppen szenvedéssel. Női hangok labirintusába kerül az olvasó, történetek sorjáznak egymás után versben, harminc nő története.

Nem akárkikről van szó. Itt van Thétisz és Kirké, itt van Heródes királyné és Pilátus felesége, itt van Mrs. Darwin és Mrs. Faust, itt van Quasimodo és Freud felesége, itt van Delila és Salome, itt van Elvis unokahúga és Johanna nőpápa, itt van az ördög felesége, és itt van Pygmalion menyasszonya is. Az európai kultúrkör és a nyugat-európai civilizáció nagy mítoszai, közismert eseményei kerülnek elénk költészetként – és női nézőponton keresztül. Mert a teremtéstörténetektől kezdődően az antik mitológián, a kereszténységen és a felvilágosodáson át a 20. századig a művészetekben és a tudományban szinte kizárólag a férfiak hangját hallani. Férfiak által létrehozott irodalomról férfi irodalomtörténészek írnak férfiszempontú irodalomtörténeteket. A nő – ha nem is mindig eredendően bűnös –másodrendű, háttérbe szorított, elnémított. Carol Ann Duffy verseskötete ezeknek a marginalizált női nézőpontoknak ad hangot és nyelvet. „Most is a kővel bénázik, a hülye valag” – mondja például Sziszüphosz felesége, majd hozzáteszi: „Mit kő, bazi szikla – már alig támolyog. / Mikor elkezdte, gondoltam, az ember nem morog, / de mostanra úgy felgyűlt bennem a harag, / néha attól félek, az életére török.” Mrs. Faust monológja pedig így kezdődik: „Az volt az eleje, / Faustnak lettem a neje. / Egyetemi kapcsolat, / szétszakad, összeakad, / albérlet, társbérlet, / jelzálog, letét: / mentünk a pályán elébb. / BA. MA. PhD. Semmi gyerek. / Két fürdőköpeny. Enyém. Tied.”

 

 

A cikk teljes terjedelemben a Katedra folyóirat 2014/februári számában olvasható.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .