Megjelent a Katedra folyóirat júniusi száma

 

A pedagógusoknak, szülőknek, nevelőknek szóló havilap júniusi lapszámában is színes kínálattal rendelkezik. A vezércikkben Fibi Sándor tanévzáró sorait olvashatjuk a sokat sejtető Szavaktól a tettekig címmel. A lapban két riport található: Haniczko Anna Pusztay János professzorral beszélget (Egy modern Don Quijote), a Stafétabot rovatban pedig Hajtman Mariant, a Párkányi Gyermekotthon nevelőjét és a Mont Blancot is meghódító sikeres hegymászót faggatja életútjáról Csicsay Alajos (A nevelő kitüntetése).

Pedagógiai-nevelési tematikájú eszmefuttatásokkal is bőven találkozunk a lapban: Pintes Gábor Az edukáció aktuális kérdései címmel indított rovatában az érték fogalmának többszempontú megközelítését boncolgatja Értékválság vagy értékdömping? címmel, Bús Imre a gyermekkultúra metatudományát mutatja be Gyermekkultúráról szülőknek és pedagógusoknak című jegyzetében, Bereznai Malvína az olvasástanulás egyik alappilléreként számon tartott beszédhallás jelentőségéről értekezik A beszédhanghallás fontossága  és  fejlesztése címmel, Jurík Tünde, Balla István, Baráth László, Viczay Ildikó pedig a nyitrai Közép-európai Tanulmányok Karán végzett életmódvizsgálat eredményeiről számol be Egyetemi hallgatók életmódvizsgálata címmel. Az Orange Alapítvány díjában részesült TANDEM, n. o. Virtuális Intim Zóna nevű projektjét Molnár Kriszta mutatja be.

A 2014-ben indult Felvidéki magyar művészek-sorozatban Hlavaty Kitti ezúttal Dezo Hoffmann, azaz Hoffmann Dezső életpályáját ismerteti, aki a 60-as évek nemzetközi show-biznisz legismertebb portréfényképésze, a Beatles legismertebb fotósaként írta be magát a fotózás történetébe (Együtt a sztárokkal). A Tapasztalat-rovatban két kreatív és példaértékű iskolarendezvényt mutatunk be: Fábrik Annamária tollából a nagymegyeri Bartók Béla Iskolanapok színes programja tárul elénk, Jakubecz Márta pedig a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola „Iskolánk nagy könyve” című projektjének lefolyásáról kínál ízelítőt.

Az irodalmi témájú cikkek nyitószövege N. Tóth Anikó tollából származik, aki a Kedvenc könyvem-sorozatban Borbély Szilárd Nincstelenek című regényéhez készít kedvcsinálót A keserű a legerősebb címmel. Mihályi Molnár László az Antigoné című dráma etikai olvasatát gondolja újra Évezredek erkölcsi üzenete az irodalomban címmel. A júniusi lapszám két recenziót is tartalmaz: Szabó Tünde a Tanulmányok a tankönyvkutatás feladatairól, módszereiről című konferenciakötetbe nyújt betekintést, melyet a Selye János Egyetem Variológiai kutatócsoportja állított össze, Ardamica Zorán pedig Szekrényessy Attila Eperjes története képekben című monográfiát mutatja be az olvasóknak (Hétköznapok története).

A módszertani rovatokban arra kapunk választ, hogyan tehetjük színesebbé és aktuálissá a régi magyar irodalom tanítását (Brutovszky Gabriella: A Csinom Palkó, Csinom Jankó értelmezéstörténete és módszertani aspektusai), lezárjuk a Négyszögletű Kerek Erdő meseregény módszertani feldolgozását (Mikony Edina: A Gyere haza, Mikkamakka című fejezet óravázlata), Zolczer Péter angol nyelvű didaktikai cikkét közöljük (Learning Styles and Teaching Styles. Do They Really Need to Be Matched?), majd az idegen nyelvű új szavak elsajátításának trükkjeit ismertetjük (Fekete Farkas Tímea: Szókavalkád).

Az Iskolahírek rovatában a Dunaszerdahelyen megszervezett 9. Országos Elsősegélynyújtó Versenyről kapunk tájékoztatást, majd olvashatunk a komáromi Selye János Gimnázium rendezvényeiről, valamint a neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola iskolaéletéről.

 

Petres Csizmadia Gabriella

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .