IV. Legere Irodalmi Verseny

IV. Legere Irodalmi Verseny

 

„Gondold meg, hogy csak az ember olvas.”

(Márai Sándor: Füveskönyv)

 

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, a Közép-európai Tanulmányok Kara, valamint az Arany A. László Polgári Társulás a 2014/2015-ös tanévben irodalmi versenyt hirdet középiskolás diákok számára.

A verseny témája:

IRODALOM ÉS SZERELEM

A verseny célja:

A verseny témaköreit az Oktatási, Tudományügyi, Kulturális és Sportminisztériumjavasolta sztenderdek alapján állítjuk össze, amivel az érettségire való, négy éven át zajló felkészülést kívánjuk kiegészíteni. Az egyes feladatok a különböző szövegértelmezési technikák elsajátítását, az élményszerű befogadást és műértelmezést, az irodalomtörténeti és -elméleti ismeretekben való elmélyülést, a kommunikációs készség fejlesztését, illetve az olvasás iránti pozitív(abb) attitűd kialakítását szolgálják.

 

A verseny célcsoportja:

3 fős középiskolás (gimnázium, szakközépiskola, szakiskola) csoportok vehetnek részt a versenyen, az egyes tagok különböző évfolyam diákjai is lehetnek.

FIGYELEM!

Az előző évek gyakorlatától eltérően minden szaktanár kategóriánként csupán egy csoporttal nevezhet be a versenybe. Több csoport érdeklődése esetén házi forduló szervezésére biztatjuk az iskolákat.

 

A verseny helyszíne:

Konstantin Filozófus Egyetem

Közép-európai Tanulmányok Kara

Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet

Drážovská 4, 949 74 Nitra

 

A verseny menete és időpontjai:

A verseny 3 feladatlap kitöltéséből, illetve 1 prezentáció készítéséből áll. A felkészülést az irodalom és szerelem kapcsolatáról szóló tanári előadások segítik; a követelményi rendszerbe ezenkívül kisepikai és lírai szövegek elolvasása tartozik.

 

A háromfordulós vetélkedő három találkozást igényel:

–          2014. október 23. (csütörtök), 9.00 – 13.00: Az első fordulóra házi olvasmányként minden csapat elolvassa a következő novellákat: Boccaccio: Dekameron – VII. nap, 9. novella; Edgar Allan Poe: Az ovális arckép; A szégyenbe esett lány (népballada); Arany János: Tetemre hívás; Puskin: Tatjana levele Anyeginhez; Mikszáth Kálmán: A Péri lányok szép hajáról; Szerb Antal: Szerelem a palackban; Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi (népmese); Boldizsár Ildikó: Amália; Garaczi László: Larion és Laura; Tóth Krisztina: Egy boszorka van.

–          Az olvasmányok szövegét digitális formában megkapja minden regisztrált csapat. Ezekből a tanulók szövegértő feladatlap formájában adnak számot. Az 1. feladatlap kitöltését követően az első előadás meghallgatására kerül sor.

–          2014. november 10. (hétfő), 9.00 – 13.00: A 2. feladatlap kitöltése után a tanulók meghallgatják a második előadást.

–          2014. december 8. (hétfő), 9.00 – 14.00: A 3. forduló feladatlapjainak kitöltése után a tanulók prezentációt mutatnak be az irodalom és szerelem témájával kapcsolatos, szabadon választott kérdésről, végül eredményhirdetés következik.

 

Az előadások szövegét és az olvasmánylistát a csoportok elektronikus formában is megkapják.

Az egyes találkozók során a kísérő pedagógusok számára ingyenes szakmai továbbképzést biztosítunk.

 

Jelentkezés:

Elektronikusan, e-mailben kérjük minden jelentkező iskolától a mellékelt nevezési lap visszaküldését 2014. szeptember 30-ig a nyitrai Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet címére: legere.irodalomverseny@gmail.com. A sikeres regisztrációról e-mailben értesítünk mindenkit. A versenyen és szakmai továbbképzésen való részvétel díjtalan.

 

A verseny lebonyolításáért a Nyitrai Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet és az Arany A. László Polgári Társulás a felelős.

Kapcsolattartó személy:

Petres Csizmadia Gabriella – 0907/212393

 

Díjazás:

A legjobb résztvevők elismerő oklevélben, könyvjutalomban és egyéb ajándékokban részesülnek.

 

Nevezési lap


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .