Vida Gergely: Önimádat és retorika

Bár az ún. kedvenc könyvek listája az olvasói emlékezetben (legalábbis az enyémben) jelentős képlékenységet és kiszolgáltatottságot mutat, miért ne válasszunk mégiscsak olyan könyvet, melyet tényleg (valamikor) jelentősnek éreztünk. Christopher Lasch Az önimádat társadalma (The Culture off Narcissism, 1979, magyarul: Európa, 1984) c. könyvét valamikor az előző évezred 90-es éveinek végén olvastam, vagyis jó régen, s igen nagy hatást gyakorolt rám akkor, sok szempontból. Legyen hát, de azzal a kitétellel, hogy az említett kiszolgáltatottságot illusztrálandó hozzáteszem: Laschoz Mario Vargas Llosa rokon tematikájú, de eltérő hangnemű és műfajú A látványcivilizáció (magyarul: Európa, 2014) c. könyve juttatott vissza a napokban.

Lasch szakít az önimádat fogalmának hagyományos értelmezésével, mely szerint az (Freudból kiindulva)pusztán az önzés, az önszeretet szinonimája volt. Lasch abból a klinikai irodalomból indul ki, amely meggyőzően dokumentálja a múlt század 40-es–50-es éveitől tetten érhető változásokat a személyiség szerkezetében. A pszichiátriai kezelésre jelentkezők tünetei ebben az időszakban csak nagyon ritkán emlékeztettek a Freud által tüzetesen leírt klasszikus neurózisra. Nőtt azon betegek száma, akik nehezen meghatározható tünetekkel, bizonytalan kielégületlenségérzettel jelentkeztek a psztichiáternél. Nem erőtlenségre, fóbiákra, elfojtott szexualitásból fakadó neurotikus tünetekre panaszkodtak, hanem homályos, de általános elégedetlenségre az élettel szemben, létezésük haszontalan, céltalan voltára. A betegek árnyaltan érzékelt, de mindent átitató ürességről és depresszióról számoltak be, az önértékelés szélsőséges kilengéseiről, a boldogságra való képtelenségről.

(…)

(az egész cikk a Katedra folyóirat XXII/1. számában olvasható)


1 hozzászólás

  1. A Katedra folyóirat szeptemberi száma | Katedra Válasz

    […] Önimádat és retorika […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .