Varga Tamás: A földrajzoktatás jelenlegi helyzete

A közismereti tantárgy fogalma számos tudományterületet foglal keretei közé, ennek ellenére mégis egy, a maga nemében elengedhetetlenül fontos tantárgyat szeretnék bemutatni, mely tanítására szánt óraszám drasztikus csökkentésével a későbbiekben hatalmas hiányosságokat tapasztalhatunk majd. A földrajz, avagy a hivatalos kontextusban használatos geográfia a természettudományi szakterület alapismereteit magába foglaló és az alapműveltség magját adó tantárgyak egy csoportja, melyeknek oktatása történelmi hagyományokkal bír. Nézzünk csak végig a földrajz tárházában, milyen ismeretekre hívja fel a figyelmünket. Elsősorban a világ leírására, másodsorban pedig annak földtani, meteorológiai, víztani, állat- és növénytani ismereteinek teljes körű feltérképezésére irányítja a figyelmet.

A földrajz egy duális tudományág, mert nemcsak a földtudományokban kínál betekintést, hanem számos társadalomtudományi szakterületet és annak alapismereteit is magába foglalja. Átfogó képet nyújt az univerzumról, annak tulajdonságairól és részeiről, valamint az életet adó kék bolygóról, a Földről. A geográfia, mint ahogy azt a neve is mutatja, a Földet rajzoló vagy leíró természettudományi tantárgy foglalkozik lakóhelyünk geológiai, alaktani, légkör- és víztani, valamint talajtani feltérképezésével és annak minél pontosabb bemutatásával. Ugyancsak e tantárgy fő feladatai közé tartozik a társadalomtudományok birtokába sorolható szakágak bemutatása, melyekkel az ember épp az általános iskola felső tagozatán találkozik első alkalommal. Pontos képet ad a világunk gazdasági működéséről, településrendszereiről, népek és nemzetek tudományáról, valamint a kis- és nagytérségi, azaz a regionális földrajztudományról. Ezen szakterületek átfogó képet adnak világunk kontinenseinek államairól, politikai, vallási és nyelvi adottságaikról.

A természettudományi tantárgyak helyzete a jelenlegi hazai oktatási rendszerben korántsem kielégítő. Országunk oktatási tervezete szerint az ISCED 2 az általános iskolák felső tagozatára a következő óraszámokban és nevelési területben határozta meg a földrajz órák helyzetét.

(az egész cikk a Katedra folyóirat XXII/1. számában olvasható)


1 hozzászólás

  1. Katedra 2014/2015 szeptember | Katedra Válasz

    […] A földrajzoktatás jelenlegi helyzete […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .