Hrbácsek Noszek Magdaléna: Szövegértési stratégiák

A szövegértő olvasás olyan kulcskompetencia, amely a tanulás egészére kihat. Az alacsony szintű szövegértés sikertelenséget idéz elő, függetlenül attól, hogy a tanulás melyik szintjéről beszélünk. A szövegértési technikák alkalmazásával a tanulási képességet fejlesztjük. Hiánya gondot okoz az információk közötti eligazodásban, a későbbiek folyamán pedig a társadalmi beilleszkedést nehezíti meg. Erre mutatnak rá azok a nemzetközi pedagógiai mérések is, amelyek az olvasási készségeket mérik. A legutóbbi PISA-mutatók elgondolkodtatóak. A reprezentatív mintán mért 15 éves populáció 28%-a nálunk, Szlovákiában a legalacsonyabb szintet érte el. Súrolja a formai analfabetizmus határát, ha nem az… Hol lehet a hiba? Mindenesetre több síkon kell/ene újragondolni a hazai oktatás gyakorlatát és elméletét. Egy tanulmány vagy cikksorozat még nem hoz megoldást, nem beszélni róla viszont hiba lenne. A szakemberek, a gyakorló pedagógusok ötletgazdag tapasztalatai hozzásegíthetnek bennünket a jobb eredményekhez.
Egyet ne veszítsünk szem elől: a mérési eredmény tükör, jelzésértékű. Célunk viszont nem csupán az, hogy legközelebb jobb eredményt érjünk el a nemzetközi mérések során, hanem az, hogy gyerekeink sikeres felnőttekké váljanak, akiket olyan kulcskompetenciákkal vértezünk fel, amelyek hozzásegítik őket ahhoz, hogy a felnőtt lét szerepeinek megfeleljenek, biztosítva a társadalmi beilleszkedést. Ez lehet a siker kulcsa, ha nem figyelünk oda, akkor a kudarca.

Néhány gondolat az olvasási stratégiákról és alkalmazásukról

Az olvasási képesség azt jelenti, hogy a tanuló a szöveg gyors átnézése után képes megítélni, hogy miről szól a szöveg. Az olvasási stratégia alkalmazása előfeltételezi, hogy a tanuló megértse, mikor és hol tudja az új információkat felhasználni, és képessé teszi a megszerzett tudás tényleges alkalmazására.
Mielőtt néhány bevált olvasási stratégiáról szót ejtenénk, meg kell említenünk azokat az alapvető olvasási készségeket, amelyekkel a tanulóknak rendelkezniük kellene. Fejlesztése, gyakorlása már az ISCED 1 szintjétől ajánlott:

• SKIMMING – átfutni a szöveget, átlapozni, illusztrációkat, címet, alcímeket, kiemelt szavakat megnézni. Ilyen stratégiát alkalmazunk például a könyvesboltban, amikor ismertetőt, fülszöveget olvasunk.
• SCANNING – akkor alkalmazzuk, amikor konkrét adatot keresünk, például telefonszámot, vonat indulását, egyéb információt.
• SEACH READING – kutató olvasás, olyan technika, amikor a kulcsszavakat keressük, és speciális információkat keresve mélyebb szöveganalízist végzünk.
• EXTENZÍV OLVASÁS – hosszabb szövegek, folyamatos szövegek esetében használatos. Az általános megértést célozza meg.
• INTENZÍV OLVASÁS – rövidebb szövegek olvasása azzal a céllal, hogy pontos, részletes, specifikus információkat legyünk képesek kikeresni.
Gyakorlati szempontból újságolvasás során skimming, scanning és intenzív olvasást végzünk, regény olvasása során extenzív, egy feladat megoldása esetében intenzív olvasásról beszélünk. Fontos szem előtt tartani azt is, hogy a szöveg folyamatos vagy nem folyamatos (táblázat, grafikon, menetrend), mert ez előre meghatározza, hogy a szövegfeldolgozás során melyik stratégiát alkalmazzuk. A tanulási stratégiákat több kategóriába oszthatjuk, s az ISCED 2 szintjén a tanulás szolgálatába állíthatjuk. A teljesség igénye nélkül tekintsünk bele néhány jól bevált olvasási stratégia módszertani lépéseibe:

Olvasási-tanulási algoritmusok, lépésről lépésre SQ3R, SQ4R
SQ3R (Survey – vizsgáld át, Read – olvasd, Recite and Review – válaszolj, ellenőrizd, tekintsd át)
Módszertani szempontból a következő utasításokat alkalmazzuk a szövegfeldolgozás során:
1. Nézd át a szöveget, grafikonokat, annotációt, összefoglalást, vagyis mindent, amivel majd dolgozol!
2. Egy mondattal próbáld leírni, hogy szerinted miről fog szólni a szöveg!
3. Az alcímeket változtasd kérdő mondatokká!
4. Olvasd el a szöveget, s válaszolj a kérdő mondatokra, melyeket te alkottál!
5. A vitába készíts kérdéseket!
6. Próbáld grafikusan ábrázolni a szöveget!
7. Keresd a kulcsszavakat!
8. Írj rövid összefoglalót!

 

(az egész cikk a Katedra folyóirat XXI/8. számában olvasható)

 


1 hozzászólás

  1. Katedra 2013/2014 április | Katedra Válasz

    […] Szövegértési stratégiák […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .