2. hely: Szalay Krisztina: Csillagpor. Hetényi János Alapiskola és Óvoda, Ekel; felkészítő: Vajkai Katalin – III. kategória

Kedvenc könyvem

Aznap céltalanul indultam el itthonról, s tévedtem az általam egyik legkedveltebb helyre – a könyvesboltba. Nem volt konkrét tervem arról, hogy mit szeretnék olvasni, sőt még abban sem voltam biztos, hogy szeretnék-e egyáltalán vásárolni valamit. Tisztán emlékszem, hogy akkoriban két könyvtári kötet is díszelgett az asztalomon, azonban csak unatkoztak a könyvtorony tetején. Egyiket sem lapozgattam túl gyakran, de elhatároztam, hogy kiolvasom őket, még mielőtt újabb szerzeménnyel bővülne a könyvespolcom.

Épp ezért nem a vásárlás volt az elsődleges célom. Csupán a hely varázsáért indultam el. Az illatért, mely a megannyi új, felfedezésre váró könyvből árad. A kíváncsi tekintetekért, melyekkel kicsik és nagyok buzgón fürkészik az izgalmasabbnál izgalmasabbnak ígérkező darabokat a polcokon. A megannyi egymást váltó érzelemért, mely az olvasó arcára vetül a könyvsorok közt megbúvó varázs hatására. S persze a pillanatért, mikor minden ott tartózkodó ember gondolata egy és ugyanaz: hogy valami igazán jó akadjon a kezei közé.

Fogalmam sincs, mennyi ideig bolyongtam egyik részlegről a másikra, s hogy ez alatt az idő alatt hány könyv váltotta egymást a kezeim közt. De egy igazán nagy hatást gyakorolt rám. Letisztult kinézete miatt lehetetlen volt elmenni mellette, így hát nem is tettem. Elég volt csupán a cím alatti rövid kis mondatot elolvasnom ahhoz, hogy képtelen legyek otthagyni: ,,Egy család szívszorító döntés előtt áll: élet vagy halál?’’

Bár a romantikus irodalom kedvelője vagyok, nem kellett sok idő, hogy rájöjjek: ennél valami egészen másról van szó. Már a könyv hátuljában szereplő, rövid kis tartalom elolvasása után tudtam, hogy egy különleges történet rejtelmeibe nyerhetek betekintést, de arról fogalmam sem volt, hogy ekkora élményben lesz részem. A történet hihetetlenül realista és könyörtelen, mégis tele van élettel.

Egy férfi és egy nő. Matt és Elle gyermekkoruk óta ismerik egymást, s bizony az évek alatt sok mindenen keresztülmentek. Együtt játszottak a homokban, csókolóztak csillaghullás idején, s álltak oltár elé. Együtt élték meg a legszebb gyermekkori élményeket, az első kamaszszerelmet és az első csalódást is. De számtalan, útjukat keresztező akadály ellenére ők pontosan tudták, hogy a sors egymásnak teremtette őket.

Mindenük megvan, amire csak vágyhatnak. Elle valóra váltotta legnagyobb álmát: űrutazást hajtott végre a NASA-nál, Matt sikeres orvosként dolgozik, miközben boldogan élik házas életüket. Csak egyetlen űr tátong felhőtlen életükben. Elle egy ritka és súlyos betegségben szenved, melynek következtében hatalmas veszélyekkel jár a gyermekvállalás. A pár a közös gyermek reményében vállalja a kockázatot orvosuk beleegyezésével, ám sok évnyi próbálkozásuk kudarcba fullad: Elle többször is elvetél. A hatalmas megrázkódtatás ellenére elhatározzák, hogy nem adják fel, ám egy ártatlan baleset mindent megváltoztat.

Elle több métert zuhan egy létra tetejéről, s az agya legfontosabb részei összeroncsolódnak. Kórházba kerül, ahol Matt képtelen szembesülni a kegyetlen valósággal: felesége agyhalott, és csupán a gépek tartják őt életben. A család nehéz pillanatokat él meg, s végül beleegyeznek, hogy lekapcsolják Elle-t a gépekről. Ám egy csoda felülmúl mindent: a vizsgálatok kimutatják, hogy Elle szíve alatt egy új élet fejlődik. Azonban a döntés korán sem ilyen egyszerű.

Elle tizenötéves volt, mikor végignézte, ahogy haldokló édesanyját odahaza mesterségesen tartják életben, kínjai ellenére. Ennek hatására biztosította végakaratát, s végrendeletében tisztán leírta, hogy ilyen esetben ez vele semmiképp sem történhet meg. Ekkor a család kettészakad.

Matt tudja, hogy felesége nem élheti túl, azonban azzal is tisztában van, hogy Elle mindenre képes lenne, csakhogy megmentse a baba életét. Matt anyja – aki egyben Elle keresztanyja is – azonban kiáll Elle végakarata mellett, s nem engedélyezi, hogy keresztlányát mesterségesen tartsák életben.

Vajon mi az erősebb? A jog, mellyel képtelenség szembeszállni, vagy az új élet reménye? Matt felkeresi egy régi ismerősét, Jake-t, akit a város egyik legsikeresebb ügyvédjeként tartanak számon. Az ügy bíróságra kerül, s ezzel megkezdődik a küzdelem, melyben egy új élet jövője a tét. Az érzések mellett a jogászok is egymásnak feszülnek.

Miután a sajtó kiszivárogtatta az ügyet, s közhírré vált, szinte mindenki állást foglalt. Miközben a bíróságon történteket a jelenben olvashatjuk, visszatekintést nyerhetünk Elle és Matt hol tragikus, hol pedig szívmelengető múltjába. Emellett lehetőségünk nyílik olyannyira közel kerülni a szereplőkhöz, hogy teljesen életszerűvé válik előttünk a jogi és érzelmi harc.

A történet – melynek különleges aktualitást ad, hogy 2013-ban Debrecenben egy hónapok óta kómában fekvő anya egészséges gyermeknek adott életet – sok mindenre rádöbbentett. Magába foglalja a családi kötelék fontosságát és azt az erőt, amellyel akár a végtelenségig is bírnánk harcolni azokért, akiket szeretünk. Rávilágított arra, hogy sosem szabad feladni, mert mindig van remény, ugye kicsi Hope?

Hálás köszönet ezért a hihetetlen élményért Priscille Sibley-nek és a Csillagpornak.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .