5. hely: Horváth Barbara: Kedvenc könyvem – az Alkonyat. Marianum Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont, Komárom; felkészítő pedagógus: Mózes Endre – IV. kategória

Kedvenc könyvem

Számomra egy könyv egyenlő egy rejtélyes utazással. Segítségével kilépek a szürke hétköznapokból, bele a saját, elképzelt tökéletes világomba. Jobban mondva, a könyvek világába. Ebben a világban minden lehetséges, képes vagyok repülni, gyógyítani, különböző tájakon járni vagy egyszerűen csak találkozni a szőke herceggel. És éppen ezért szeretem a könyveket.

Kislány koromban sokszor álmodoztam arról,hogy milyen lesz az én szőke hercegem. Vajon tényleg lesz egy gyönyörű fehér lova? Vagy talán nem is a lován fog eljönni értem, hanem valami más járművön? Ahogy viszont idősebb lettem, kezdtem rájönni, hogy elképzelhető, hogy nem is létezik az a bizonyos szőke herceg. Később azonban rám talált. Elbűvölő volt, sőt mondhatni gyönyörű. Védelmezett, szeretett és akár az életét is feláldozta volna értem. Szemet gyönyörködtető bronzszínű haja csak úgy ragyogott a napsütésben. Ő volt az én hősöm. Vagyis, jobban mondva, nem az enyém, hanem csupán a kedvenc könyvemé. Az én választásom Stephenie Meyer Alkonyat saga c. könyvsorozatára esett. Négy könyvből áll (Twilight, New moon, Eclipse, Breaking dawn),de egy kerek történetről szól, egy szerelmi történetről. A főhős neve Bella Swan,aki édesapjához költözik egy Forks nevű városkába,miután édesanyja újra férjhez ment. Itt megismerkedik a különös és titokzatos Edward Cullennel,kiről később kiderül,hogy vámpír. Szerelmük rengeteg fordulatot, csalódást, boldogságot és veszélyt megél, de ők minden akadály ellenére kitartanak egymás mellett, és végül közös lányukkal teljes boldogságban élhetnek mindörökké. Mikor 2008-ban a kezemben tartottam ezt a könyvet, még nem is gondoltam bele, hogy mennyire megváltoztathatja az életemet. A Twilight saga egyszerűen elvarázsolt, megbabonázott és segített abban, hogy újra kezdjek hinni annak a bizonyos szőke hercegnek létezésében. Teljesen magával ragadott a történet, mikor Bella helyébe képzeltem magam, és fájt, mikor kénytelen voltam kilépni ebből az álomvilágból és visszakerülni abba a valóságba, ahol nem értik meg, hogy mit is jelent nekem ez a könyv. Ugyanis számomra ezek az írások rendkívül nagy jelentőséggel bírnak, mivel elolvasásuk után váltam igazi könyvmollyá. Sosem hittem volna, hogy lesz valaha olyan könyv, amit egyszerűen nem tudok letenni. A Twilight saga ilyen volt, az életem részévé vált. Olvasás közben a legkülönfélébb érzések kerítettek hatalmába. Voltam szerelmes, összetört a szívem, reménykedtem, féltem, izgultam, volt, hogy potyogtak a könnyeim és volt olyan is, amikor csak hangosan nevettem. Egyes emberek szerint a mi gyermekeink nem fogják elolvasni az Alkonyat sagát, mondván, hogy ez csak egy divatkönyv. Szerintem hatalmasat tévednek. Az egész sorozat, úgy, ahogy van, elvarázsolja az embert és éppen ezért remélem, hogy az én gyerekeim is fel fogják fedezni. Mivel mindenkinek szüksége van egy Edward Cullenre.

’’Van egy könyv … betűkkel,gondolatokkal,képekkel,színekkel,érzésekkel. Lapok, lapok,lapok…Szavakká vált betűk,mondatokká vált szavak,gondolatokká formálódott mondatok. És könyvvé vált gondolatok. De a könyv nemcsak egy könyv. Nem csak egy tárgy. Mert ebben a könyvben van valami…’’ – írja Csitáry-Hock Tamás. És milyen igaza van! Minden jó könyvben van valami, és ez a valami a csoda. Egy olyan csoda, ami nem látványos és nem hegyeket mozgató, hanem egy olyan világot ajándékoz nekünk, ami csak a miénk.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .