Pázmányosok szövegértelmező versenye

A szövegértelmezési készség fejlesztése és a tanulók olvasóvá nevelése céljából október 3-án, névadónk születésének 444. évfordulója alkalmából az érsekújvári  Pázmány Péter Gimnáziumban immár hatodszor rendeztük meg a Szövegértelmezési Anyanyelvi Vetélkedőt.

A verseny két kategóriában zajlott. Az alapiskolások Fekete István Téli berek című ifjúsági regényének egy részletéhez kapták a feladatlapot, a gimnazisták Ottlik Géza Iskola a határon regényrészletét értelmezték.

A versenyt Peržel Magdolna, nyugalmazott tanár nyitotta meg, majd a résztvevő intézmények képviselői megkoszorúzták a gimnázium udvarán álló Pázmány-emlékoszlopot. Közösen megtekintettük a Pinokkió bábcsoport előadását, majd ellátogattunk a helyi Thain János Múzeum Iskola a múltban című tárlatára.

Szövegértelmezésben idén a legjobbak:

1. kategória – alapiskolások (18 résztvevő 9 AI-ból)

1. hely: Bombicz Eleonóra, Gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont

2. hely: Szántó Mátyás, Gútai Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont

3. hely: Csuport Virág Emma, Czuczor Gergely Alapiskola Érsekújvár

 

2. kategória – gimnazisták (7 résztvevő 4 gimnáziumból)

1. hely: Szabó Annamária, Dunaszerdahelyi Magángimnázium

2. hely: Sárközy Ádám, Dunaszerdahelyi Magángimnázium

3. hely: Szász Mátyás, Duna utcai Alapiskola és Gimnázium Pozsony

 

Az irodalomoktatás fontos feladata az irodalmi érték iránti fogékonyságra nevelés. A könyv remek útravaló az élethez, s amellett, hogy szórakoztat, fejleszti a szókincset, szövegértési képességeket, szociális készségeket. Nagy szerepet játszik a későbbi érvényesülésben. Ha nem értjük az írott betűt, kiszolgáltatottak leszünk. Tanuljunk meg olvasni, értsük, amit olvasunk, és ami a legfontosabb: szeressünk olvasni – ezt próbáljuk sugallni diákjainknak.

 

Benkő Timea


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .