Szavalóversenyen Debrecenben

A Selye János Gimnázium szavalói idén ismét Debrecen vendégei és versenyzői voltak. 2014. október 19-20-án 16. alkalommal rendezte meg a Debreceni Zsidó Hitközség, Debrecen városa, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány a Dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és PrózamondóVersenyt.

Diákjaim immár hatodik alkalommal kapcsolódtak be ebbe a versenybe. A verseny hagyományosan három fordulóból áll: a versenyzőknek a kötelező versenyanyagból 2 művet kell választaniuk, melyek zsidó származású írók, költők alkotásai. Az elődöntőkben ezeket, ill. a szabadon választott műveket tolmácsolják a versenyzők. Ezek után a zsűri megrostálja a mezőnyt: a másnapi döntőbe kategóriánként csak a legjobb 4-6 szavaló jut tovább.

Idén két diákkal – Kálosi Zsófiával és Lakatos Lilivel – készültünk erre a versenyre; mindketten az ifjúsági kategóriában szerepeltek. Egymás ellenfeleként ugyan, de egymásért is izgultak a lányok.

Zsófi Radnóti Miklós, Szabó T. Anna és Erdős Virág verseivel, míg Lili Radnóti Miklós költeménye mellett hazai, szlovákiai magyar költők verseit szavalta. Mindkét lány remekül állta a sarat, az elmúlt évekhez hasonlóan csupa pozitív véleményt, dicséretet kaptak diákjaim. Az eredmény megint a lehető legfényesebbre sikerült: Kálosi Zsófi az 1., Lakatos Lili a 2. helyen végzett.

A zsűri elnökeDrucker Tibor, az Ex Libris Könyvkiadóigazgatója, díszelnöke Nógrádi Gábor író volt.

A zsűri tagjai:Csukás Judit vallástörténész, Fohn Veronika magyar tanár, Dr. Feuermann Lászlómagyar tanár, Muzsnay Árpád az Erdélyi MagyarKözművelődési Egyesület (EMKE) elnöke és Nógrádi Gergely író, főkántor voltak.

Számomra két okból is példaértékű ez a rendezvény: ezen a versenyen az ember tényleg érzi, hogy a művészi gondolkodás és önkifejezés a legfontosabb, ez a pár nap meg- és visszaadja a költészet, az irodalom rangját. Továbbá az a szeretet és elfogadás, amely az embert Debrecenben, ill. a szervezők részéről fogadja, a különböző vallások, kultúrák, egyetemes emberi értékek békés egymás mellett élése és megbecsülése példamutató és mindenképpen követendő a mai társadalomban, az emberi kapcsolatokban.

Köszönöm Paszternák Tamásnak, volt diákomnak, aki 2002-ben felhívta figyelmemet erre a rendezvényre, ill. lehetővé tette részvételünket, és aki az elmúlt 12 évben figyelemmel kíséri szereplésünket. Köszönjük a debreceni hitközségnek, a szervezőknek – Zámbori Edith irodavezetőnek – a szíves vendéglátást, a kellemes, élménydús két napot.

Emlékeztetőül a Dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Versenyben eddig elért eredményeink:

2002 – Czuczor Nóra – 1. hely

2009 – Szabó Donáta – 1. hely, ifjúsági kategória

Jókai Ágnes – 1. hely, felnőtt kategória

2010 – Ölvecky András – 1. hely, felnőtt kategória

2011 – Szurcsík Ádám – 1. hely, ifjúsági kategória

2012 – Hernandez Franco Vivien – 1. hely, ifjúsági kategória

Szurcsík Ádám – 2. hely, felnőtt kategória

2014 – Kálosi Zsófia – 1. hely. ifjúsági kategória

Lakatos Lili – 2. hely, ifjúsági kategória

A diákok felkészítője Spátay Adriana tanár.

Már most örülünk a jövő év októberében immáron 17. alkalommal megrendezésre kerülő debreceni versenynek, diákjaimnak szívből gratulálok; s remélem, ez a szép sikersorozat megszakítás nélkül a jövőben is folytatódik.

Spátay Adriana,

a Selye János Gimnázium tanára

A képen Kálosi Zsófia, Spátay Adriana és Lakatos Lili látható Debrecen főterén. Még az eredményhirdetés előtt, de már bizakodva.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .