Multinacionális akadémia Németországban

Idén nyáron lehetőségem nyílt képviselni iskolámat, a Selye János Gimnáziumot a DSD német nyelvvizsgaprogram keretén belül a Deutsche SchülerAkademie által meghirdetett tizenhat napos multinacionális akadémián a németországi Waldenburgban. Az akadémiára öt országból (Románia, Magyarország, Szlovákia, Csehország és Németország) érkeztek olyan – a saját iskolájuk által javasolt, országonként maximum tizennégy – ösztöndíjban részesült diákok, akik a DSD I és DSD II nyelvvizsgára való felkészítő órákat rendszeresen látogatták.

A hatvannégy kiválasztott tanulónak elsősorban döntenie kellett az akadémia által kínált olyan különböző tudományos területeket érintő tanfolyamok egyike mellett, mint „A hangok matematikája”, az „Egy csepp fizika”, az „Antik- és modern ökonómia” és „A képek keletkezése”. Az én választásom a második lehetőségre esett, mivel ezek közül a fizika áll hozzám a legközelebb, és úgy gondoltam, az ott tanultak akár hasznomra is lehetnek az egyetemi éveim alatt. Ezen kurzus célja a vízcseppekkel kapcsolatos érdekességek kutatása volt. A tananyagot a benedvesítés és a felületi jelenségek köré építettük, így többek között megtudtuk, hogy egy csepp formáját és annak kiterjedését egy felületen fizikai szempontból a nyomás és a felületi feszültség határozza meg, míg matematikailag az elhajlás kiszámításával vagy az érintőleges irányú erők segítségével írhatjuk le. Mindenekelőtt persze az alapfogalmakkal és a német szakszavakkal ismerkedtünk meg, majd pedig érdekes kísérletek és bemutatók segítségével önállóan szemléltettük az elsajátított elméletet. A tanultak által megértettük, milyen alapelv alapján készítik a korszerű esőkabátokat, milyen védelmet nyújt a sampon a hajszálaknak, és hogyan készül a majonéz.

Ezen közönségesnek, nevetségesen mindennapinak tűnő dolgok mögött lapuló összetett elméleteket próbáltuk megérteni sokszor a német és angol nyelvi korlátainkkal küszködve, ugyanis az átvett egyetemi tananyag sok esetben fordítás hiányában csupán angolul volt elérhető. Elmondhatom, hogy az akadémia olyan kihívások elé állított, ami által találkozhattam saját határaimmal, kiszélesítve azokat. A tanfolyamon azonban nemcsak a fizikáról volt szó; vezetőink nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy mindenki legalább három előadást tartson különböző témákban. Ezeket a bemutatókat értékelték, és egy viszonylag objektív építő kritikát kaptunk, amelyet a jövőben hasznosíthatunk.

Az akadémia egyetlen célja nemcsak a tanulás és az egyetemre való felkészítés volt. A tapasztalatszerzés és a német nyelv elmélyítése mellett jelentős szerepet kapott az új kapcsolatok szerzése, más kultúra és mentalitás megismerése és a saját látókörünk kiszélesítése. Rengeteg szabadidőt kaptunk, amelyet főleg a közösség építésére használtunk fel: utaztunk, látogatást tettünk Drezdában és Lipcsében, főztünk, grilleztünk, különböző játékokat játszottunk, frizbimeccset és bálokat szerveztünk, bálkirályt és bálkirálynőt választottunk, magyar nyelvkurzust és táncházat tartottunk. Az utolsó előtti napon pedig koncertet adtunk a waldenburgi kastélyban, amelyet számos kimerítő próba előzött meg. Egy olyan kulturálisan és szociálisan aktív környezetbe kerültem, ahol az ember sosem volt egyedül, mindig rátalált egy már jól ismert, kedves arc, vagy egy még szinte vagy teljesen ismeretlen, de érdeklődő, kíváncsi tekintet.

Mi, akik az első napon idegenekként, tele kételyekkel és félelmekkel érkeztünk, az utolsó este egy nagy körben már barátokként, közeli ismerősökként álltunk az iskolaudvaron. Én csak akkor gondoltam bele először, hogy a búcsúzás sebesen közeledik, hamarosan otthon leszünk, és a hajnalig tartó beszélgetések már csupán emlékképek lesznek.

Köszönet illeti mindhárom gimnáziumi tanárnőmet, Fekete Juditot, Sáfi Zsuzsannát és Szénássy Editet, hogy fordulhattam hozzájuk, ha segítségre volt szükségem, és mert lehetővé tették, hogy ezen a felejthetetlen tizenhat napon részt vehessek!

 

Juhász Anikó

Selye János Gimnázium, IV.D


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .