A magyar szabadság napján

A Rákóczi Szövetség támogatásával 100 Kárpát-medencei középiskola több mint 4000 diákja utazhatott az október 23-i program keretében egy másik magyar iskolába ünnepelni. Az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium háromszorosan is bekapcsolódott a diákutaztatási programba.

Egyrészt két csapatunk Budapestre utazott a nemzetközi Gloria Victis történelmi versenyre, ahol a végzősök: Bopkó László, Pál Ádám és Pollák Philip a hihetetlen első, a harmadikosok: Hegedűs Veronika, Morauszky Katalin és Száz Tamara a figyelemreméltó 36. helyet szerezték meg  iskolánknak.

Másrészt 24 diák a pécsi Koch Valéria Gimnáziumban énekelhette magyarországi társaival közösen a Himnuszt az ´56-os hősökre emlékezve. Ezzel egyidejűleg átadhatták Kopa Marcell, pécsváradi diák kezébe Szomolai Tibor Felvidéki sága című könyvének hangos változatát.

Szomolai Tibor még májusban író-olvasó találkozóra érkezett a gimnáziumba. A szerző könyvbemutatója végén arra kérte a fiatalokat, hogy egy ismeretlen vak fiú számára olvassák fel Felvidéki saga című regényét. A gyerekek nem haboztak, hozzáfogtak a közel 650 oldalas mű hangoskönyvvé alakításához. Öszesen 38 diák kapcsolódott be a hanghordozó készítésébe. Aki önként hajlandó volt felolvasni, megtehette. Ettől lett igazán egyedi és változatos a hanganyag, hiszen a diszlexiás tanulótól kezdve a szavalóversenyek győzteséig mindenki részt vállalt a nem mindennapi kezdeményezésben.

Szomolai Tibor megérdemelt jutalmul megszervezte, hogy a diákok saját szemükkel lássák munkájuk eredményét: ott lehessenek, amikor Kopa Marcell kézbe kapja a váratlan ajándékot. Október 23-án a Pécsváradi Polgármesteri Hivatal dísztermében fogadták a megilletődött vendégeket, akik könnyekig meghatottan hallgatták látáskárosult társuk köszönetnyilvánítását. (A hangoskönyv létrejöttét a Rákóczi Szövetség és a Carissimi Nonprofit Alap támogatta.)

Az Érsekújvárban maradt gimnazisták pedig vendégül látták a szekszárdi Garay János Gimnázium diákjait és tanárait, akiknek ünnepi emlékműsort adtak az iskola tornatermében. A vendégek megtekintették a Palotást a végzősök előadásában, majd Peternai Zsuzsanna ünnepi beszédét a vendégiskola diákjának szavalata követte. Esek Krisztina, III. A osztályos tanuló hegedűjátéka után Rajos Judit igazgatóhelyettesnő mondott köszönetet a Rákóczi Szövetségnek, akinek anyagi támogatása nélkül útjuk nem valósulhatott volna meg. Az ünnepi műsorral nem ért véget a közös program – az intézmény történelmének rövid bemutatása következett, majd megtekintették az iskola két kiállítását. Dankó Zsófi, III. A osztályos tanuló festményei és grafikái osztatlan elismerést arattak (Szilva József akadémai festő a tanára), Buják Vince tardoskeddi fafaragó munkái pedig kivívták a vendégek csodálatát. Ezt követően városnézésre invitálta a szekszárdi csapatot két gimnazista, akik lelkesen mutatták be Érsekújvár város történetét.

A szekszárdi Garay János Gimnázium látogatása rövid, de tartalmas volt, ígéretes együttműködésnek hagyva teret.

[gallery ids="2943,2944,2945,2946,2947,2948"]


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .