Molnár Kriszta: A szakmai életútgondozás és önismereti munka jelentősége a pedagógushivatásban

Pedagógus-önismereti foglalkozások a 2014 a Külhoni Magyar Felsősök Éve program Osztályfőnöki továbbképzésén

 

Az egészséges rendszer alapja az erős identitás

A TANDEM iskolafejlesztési megközelítésének egyik alaptétele, hogy az egészséges iskolai rendszer működtetésére stabil önértékelésű, tiszta célokkal rendelkező, erős identitású szereplők képesek, ezért foglalkozik az iskolafejlesztési céljai megvalósítása érdekében az iskolát működtető szereplők: igazgatók, tanárok, szülők, diákok önismeretének az erősítésével.

Ez a fajta megközelítés idén nyáron már másodízben találkozott azokkal a szakmai célokkal, amelyeket a Nemzetpolitikai Államtitkárság a 2014 a Külhoni Magyar Felsősök Éve programjához határozott meg. A program idei stratégiai céljai között olyan témák szerepeltek, mint az osztályfőnöki identitás erősítése, a diákok személyiségének fejlesztése, a pályaorientáció, vagy a szülőkkel való együttműködés. Az egyhetes képzés programja egyfajta mozaikként állt össze, amelyben helyet kaptak az osztályfőnököknek szóló sajátélményű programok, a jó gyakorlatok, a módszertani workshopok, de ugyanúgy a feltöltődés és a pihenés is. A színes programsorban a TANDEM tréneri csapata a hétindító önismereti foglalkozásokat és a hetet záró pályaorientációs módszertani napot szolgáltatta.

 

Pályaorientáció osztályfőnökként és a saját szakmai életút reflexiója

Arra a kérdésre, hogy hogyan kerülnek önismereti célú, életút-feldolgozó gyakorlatok egy pedagógusképzésbe, a legegyszerűbb válasz, hogy ha egy témában a diákok mentora, kísérője, támogatója is szeretne lenni egy osztályfőnök amellett, hogy a szükséges információkat szolgáltatja, elengedhetetlen, hogy abban a témában ő saját maga is rendelkezzen önismereti jártassággal. Ez azt jelenti, hogy ha a pályaorientációt a diákok életút-gondozásaként fogjuk fel, és felelősséget szeretnénk vállalni a továbbtanulási döntésükön kívül az életútjuk alakulásáért is, akkor nagyon fontos, hogy mi magunk is foglalkozzunk a saját életutunk feldolgozásával. A szakmai életutunk feldolgozása, reflexiója egy olyan elmélkedést, benső munkát jelent, amelyben visszatekintünk a saját életszakaszainkra, döntési helyzeteinkre, azokat befolyásoló tényezőkre, és ezáltal összeáll egy képünk arról, hogy életünk során milyen értékrend vezérelt, milyen családi, társadalmi, közösségi üzenetek és hatások befolyásoltak, illetve milyen mintázatok rajzolódnak ki az életutunkon.

Ez a fajta élmény, a szakmai életút feldolgozása és reflexiója, amelyet a programban részt vett 120 pedagógussal egy szabadtéri életút-séta és egy labirintusmeditáció, valamint egy arra épülő művészetterápiás foglalkozás kombinációjával valósítottunk meg, ad egy erős saját élményt arról, hogy milyen kérdések lapulnak a pályadöntéseink mélyén, emellett pedig megerősítő hatása lehet a szakmai identitásra, értékrendre azáltal, hogy a résztvevő a „mi az én küldetésem a világban?” – kérdéssel is találkozik. Eredményként megerősödhet abban, hogy jól választott, kikristályosodhatnak a pályájával kapcsolatos dilemmái, amelyekre ezután tudatosabban kereshet választ, illetve ez által az élmény által gazdagodva hitelesebben foglalkozhat a diákokkal pályaválasztási kérdésekben.

(Az egész cikk a Katedra folyóirat XXII/3. számában olvasható)


1 hozzászólás

  1. A Katedra folyóirat novemberi száma XXII/3. | Katedra Válasz

    […] A szakmai életútgondozás és önismereti munka jelentősége a pedagógushivatásban […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .