Kalácska József: A Sokszínű Matematika tankönyvcsalád hasznáról, külhoni szemmel

A 2000/2001-es tanévben egy harminckét fős matematika-fizika szakirányú osztály vezetését és benne a matematika tanítását kaptam meg a Komáromi Selye János Gimnáziumban. Nagy lendülettel és odaadással álltam munkához osztályfőnökként és szakos tanárként is – kiváltképp azért, mert ez egy „peregrinus” osztály lett. Ketten voltak komáromiak, a többiek Szenctől Rimaszombatig tartó körülbelül kétszáz kilométeres vidékről jöttek, mindannyian azzal a határozott szándékkal, hogy tanulni, minél többet befogadni akarnak.
Minden elérhető matematika-versenybe beneveztünk (Matematikai Olimpia, Kenguru, Nemzetközi Magyar Matematikaverseny, Öveges Verseny, Cornides István Matematika-Fizika Emlékverseny, Felvidéki Matematikaverseny stb). Bekapcsolódtunk – de csak versenyen kívül, mert határon kívüliek vagyunk – az Arany Dániel Matematikaversenybe iss. Az országos döntőbe három diákom jutott be, közülük Rakyta Péter (jelenleg az ELTE és a BME oktatója) teljes pontszámot ért el. Oklevelet erről nem kaphatott, de meghívást kapott (velem együtt) a Lajos Józsefné által a Kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumban szervezett országos tehetséggondozó táborba.
A tanári program része volt az akkor frissen megjelentetett Sokszínű Matematika 9, a Mozaik Könyvkiadó által megjelent tankönyv bemutatása. Szerzők: Kosztolányi József, Kovács István, Pintér Klára, Urbán János, Vincze István. Mi akkor, Szlovákiában egy, az 1980-as évek közepén megjelent cseh szerzők által írt, s lefordított tankönyvet használtunk. Azonnal „ráharaptam” az új könyvre, s azóta a teljes sorozatot a példatárakkal, CD melléklettel együtt segédkönyvként használom. Néhány alkalommal elvittem magammal a szlovák kollégákkal együtt tartott, több megyét átfogó továbbképzésre is a Sokszínű Matematika-tankönyveket, s bemutattam az ott résztvevő kollégáknak, akiknek az volt a véleménye, hogy érdemes lenne lefordítani szlovákra.
A benne foglalt tananyag sorrendje természetesen nem egyezett, s ma sem egyezik meg a Szlovákiában előírt sorrenddel, de ez nem zavar bennünket, mert egyszerre két évfolyamot vásárolunk meg, s mindig az aktuális kötetet vesszük elő. Abban az időben a hivatalos szlovákiai gimnáziumi, négy évre szóló tankönyvegyüttes tizenhárom füzetből állt. Ezek közül igazán csak az évfolyamonkénti egy-egy feladatgyűjtemény volt használható, a többi nem volt alkalmas az érettségire és felvételire való felkészülésre. Ezt megerősítették az általam a kőszegi tábor mintájára Komáromban több éven át szervezett tehetséggondozó tábor egyikében a versenygyőztes diákok tanáraiként résztvevő kollégák is, a hazai tankönyvíró csapat gesztora, Tomás Hecht és a Sokszínű Matematika-sorozat társszerzője, dr. Urbán János jelenlétében megtartott vitafórumon. Nagy szerencsémnek tartom, hogy időben rátaláltam a Sokszínű Matematika-tankönyvcsaládra, mert azóta nemcsak a mi iskolánk, hanem több felvidéki gimnázium is használja, segédkönyvként a diáksághoz eljuttatja őket.
Az egyes fejezetek feldolgozásán látszik, hogy a szerzők alapos módszertani tudással és tanítási tapasztalattal rendelkeznek. A könyvek nyelvezete érthető, precíz, tökéletes. Nekünk, külhoniaknak ez különösen fontos, mert diákjaink általában szlovákból fordított könyvekből tanulnak. A fordítók pedig legfeljebb érettségiig tanulták anyanyelven a matematikát, egyetemi tanulmányaikat szlovákul vagy csehül végezték.
Felesleges szószaporítás nincs benne. Felépítése, sokszínű ábrái, az ismeretátadás induktív útja mind-mind a fogalmak, definíciók, tételek és az egyes lépések megértését szolgálja. Sík- és térmértani ábrái, a függvények és azok transzformációinak feldolgozása, a koordinátageometria előírt tananyagának bemutatása igazán „beszédesre” sikeredett.
A fejezetek előtti történeti visszatekintés, a neves matematikusok rövid életrajzát bemutató írások felkeltik a tanulók érdeklődését, ez a világhálón való keresésre sarkallt több diákomat is.

 

(a teljes cikk a Katedra folyóirat XXII/2. számában olvasható)


1 hozzászólás

  1. A Katedra folyóirat októberi száma XXII/2. | Katedra Válasz

    […] A Sokszínű Matematika tankönyvcsalád hasznáról kühoni szemmel […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .