A csehszlovákiai magyar iskolák indításának 65. évfordulója

Tekintettel arra, hogy 2015. szeptember 1-jén lesz 65 éve a csehszlovákiai magyar iskolák indításának, a Katedra szerkesztőbizottsága egy tényfeltáró cikksorozatot kíván indítani a lapban.

Még élnek közöttünk olyan idős emberek, akik a két világháború között kezdtek el iskolába járni, és emlékeznek egykori tanítóikra. Tőlük is többen vannak azok, akik éveket veszítettek, illetve csak szlovák iskolában kezdhették meg újra vagy először a tanulást. Átélték azt az időt is, amikor szlovák tanítási nyelvű iskolából magyarba íratták át őket a szüleik. Azt szeretnénk feltárni, ki hogyan emlékszik vissza ezekre az évekre, vagy inkább időszakokra.

Korántsem az a szándékunk, hogy műfelindulást, haragot vagy közösségi sérelmek miatti önsajnálatot gerjesszünk az akkori eseményekkel kapcsolatban, és fölösleges ítéletalkotásokba sem kívánunk bocsátkozni. Kizárólag reális mozaikképet szeretnénk kapni az elmúlt 70-80 év magyar iskolatörténetéről Dél-Szlovákiában, valamint azoknak a tanítóknak a sorsáról, akik a határmódosítások, rendszerváltozások, jogfosztottság és a velük járó embert próbáló atrocitásoknak kitéve mind az iskolában, mind a felnőtt lakosság körében rendíthetetlen hivatástudattal végezték néptanítói, jó értelemben vett népnevelői munkájukat. Mindenekelőtt életpályájuk, sorsuk alakulása érdekelne bennünket.

Az írások lehetnek rövid (2-4 oldalas), visszaemlékezések, interjúk, riportok, régi újságokban megtalált, dokumentum jellegű cikkek, feljegyzések, naplók, illetve ezeknek a feldolgozásai, stb.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .