Hogyan találkozott Lechner és Zsolnay

A tavaly novemberi Gantner Ádámmal való rendhagyó író – olvasó találkozó után decemberben egy újabb nem konvencionális írót köszönthettünk a Pázmány Péter Gimnáziumban. Jobban mondva írónőt, de lássuk csak szépen sorban az eseményeket.

 

November 19-én a felvidéki kötődésekkel is rendelkező írót, Gantner Ádámot láttuk vendégül Budapestről. A beszélgetés folyamán bemutatásra került a népszerű magyarországi fiatal író munkássága. Siksze című könyvében egy zsidó fiú és egy katolikus lány szerelme átível a hagyománykövető Izraelen és Magyarországon. Egy számunkra távoli világról és egymás elfogadásáról szól. Az internetes társkeresés, amelynek nyomán a L@tor című könyve született már a múlté, de Gantner Ádám saját bevallása szerint is gyakran foglalkoztatja a téma, ezért várható tőle folytatás, hiszen annyit tapasztalt és látott, amit egy kötetbe képtelenség lett volna bezsúfolni. Az Ősz Jeruzsálemben c. könyve elviszi az olvasót a bibliai tájakra. Bebarangolja vele a várost, az ortodox negyedet, a kibucokat, a sivatagot. A kötet könnyed stílusával mutatja be a kilencvenes évek izraeli hétköznapjainak színes forgatagát. A Kissinger és én c. kötet az egykori amerikai külügyminiszterrel történt találkozásáról kapta címét. A diákokat lenyűgözte Gantner Ádám közvetlen stílusa, egyszerűsége magával ragadott minden hallgatót.

 

A Pozsony Kifli Polgári Társulás kiadásában nemrég jelent meg a Pozsonyi mesék újabb kötete, Bartók és Kempelen után Lechner címmel. A sorozat (nemcsak) gyerekeknek szóló, illusztrált formában olyan egy-egy Pozsonyhoz kötődő jelentős személyiséget mutat be, aki valamilyen módon hozzájárult a város fejlődéséhez. A sorozat legújabb kiadványában Lechner Ödön házi sapkáján keresztül ismerkedhetünk meg nemcsak a híres építész életével, munkásságával, barátságával Zsolnayval, a híres pécsi kerámiagyár tulajdonosával, de a 19. század második és a 20. század első felének történelmi eseményeivel, a szecesszió kialakulásával és nem utolsósorban a pozsonyi Kék templom építésének folyamatával is. A könyv bemutatója után örömmel vettük tudomásul, hogy a szerző, Benyovszky Mánya Ágnes Érsekújvárban él, ezért december 9.-ére elhívtuk őt író-olvasó találkozóra. A tervezett beszélgetés helyett a friss írónő, publicista kellemesen meglepte a diákokat – a hagyományos prezentáció helyett B. Mánya Ágnes, aki nem mellesleg magyar nyelv és történelem szakos tanár is, egy kétségkívül érdekes előadást készített a szecesszióról, annak jegyeiről az építészetben és a Kék templom építésének kezdeteiről. A diákok sok érdekes információhoz jutottak és valóban rendhagyó művészettörténet óra részesei lehettek.

 

Ezúton is köszönjük mindkét szerzőnek és kívánunk nekik még további sok sikeres kiadványt!

[gallery ids="3110,3111,3112,3113,3114,3115,3116"]


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .