70 éve bombázták Érsekújvárt

2015. március 13-án emlékezett a Pázmány Péter Gimnázium Érsekújvár 3. bombázásának 70. évfordulójára. A második világháborúban a mai szlovákiai városok közül Érsekújvár volt a legbombázottabb város. Angol és amerikai gépek összesen három alkalommal bombázták a várost ebben az időben. A legtragikusabb a harmadik bombázás volt 1945. március 14-én (két héttel az oroszok bevonulása előtt), amikor az angol-amerikai repülők 700 bombát dobtak a városra. A város kétharmad része elpusztult, a bombázások következtében 4000 lakos halt meg, 6 000 lakos fedél nélkül maradt, a lakóházak több mint fele elpusztult. A legtöbb történelmi épület megsemmisült, vagy 1945 után lebontották őket. 1945. március 29-én a II. ukrán front elérte a várost, így Érsekújvárott befejeződött a második világháború.

Kovács Ferenc, volt gimnazista diák, a Diákok a viharban könyv szerzője saját tapasztalatai által közelítette meg a témát. Az 1992-ben megjelent könyv a százötven éves érsekújvári gimnázium megalapításának ünnepére íródott. A gimnázium azokban az időkben nem csupán Érsekújvár, hanem az egész Mátyusföld szellemi felemelkedésének nemes ügyét szolgálta.

Kovács Ferenc szemtanúként vall az 1942-45 közötti időszak hányattatásairól a második világháború viharában. Ebben így ír: „Ifjúságom legszebb évei voltak ezek, illetve lettek volna, ha nem éppen a második világháború dúlt volna”.

Feri bácsi előadásával párhuzamosan az évfolyam másik fele Melecski Lajos, az Érsekújvári Fotoalbum Polgári Társulás alapító tagjának lenyűgöző előadását hallgathatta meg. Az előadás két részből állt, amelyek persze szorosan egymásra kapcsolódtak. Az előadó először ismertette a diákokkal a bombázásokat megelőző eseményeket és bemutatta az egyes bombázások történetét, majd egy kisfilmet vetített le a bombázásról, Bernáth Tamás narrálásával. A diákok páratlanul gazdag képanyaggal ismerkedhettek meg. Az előadás végén eredeti, a város területén talált korabeli tárgyakat (repülődarabokat, bombarepeszeket, stb.) foghattak kezükbe az érdeklődők.

Mindkét előadónak köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat és közelebb hozták diákjainknak a 70 évvel ezelőtti eseményeket!

Petrnai Zsuzsa

Pázmány Péter Gimnázium

[gallery ids="3277,3278,3279,3280,3276"]


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .