Kreatív verseny a HP Slovakia szervezésében

Az Innovation Camp verseny egy intenzív élmény a diákok számára, amely fejleszti kreatív és innovatív képességeiket, arra ösztönzi őket, hogy sikeresek legyenek a munkaerő piacon. A versenyben Szlovákia középiskolásai górcső alá vették az aktív öregedés témáját. Népességünk öregszik. Pár évtized múlva országunk egyike lesz a legöregebbeknek az Európai Únióban. Milyen az idősebbek potenciálja? Ki van egyáltalán használva? Az aktív öregedés témája a fiatalokat is érinti. Február 17.-én 60 kiválasztott szlovákiai középiskolás diák – köztük a Pázmány Péter Gimnázium 5 diákja is mint egyetlen magyar tanítási nyelvű intérmény képviselői – gondolkodhatott el azon, milyen feltételeik vannak az idősebbeknek az aktív öregedés folyamatában. Arra kerestek megoldásokat, hogyan lehetne javítani életük minőségén a modern információs technológia felhasználásával. A tartalmas nap végén kreatív ötleteiket szakmai zsűri előtt prezentálták 7 percben. A nap folyamán így gyakorolhatták előadói és kommunikációs képességeiket, kreatív gondolkodásukat, a csoportmunkát, illetve esetünkben a szlovák nyelv használatát is. A megoldások keresésénél a csapatok segítségére voltak a HP Slovakia munkatársai mint konzultánsok. A szakmai zsűrit a HP Slovakia topmenedzserei alkották.

 

A versenyben a középiskolás diákok 5 fős csapatokban dolgoznak (a csoportokat a szervező határozza meg) reális probléma megoldásán, amelyet USB kulcson kapnak meg. Feladatuk megtalálni a lehetséges legjobb megoldást egy adott témára és azt előadni a szakmai zsűri előtt. A munka közben használhatják laptopjaikat, az internetet és igénybe vehetik konzultánsuk tanácsait. A megoldás közelebb hozza a fiataloknak a gazdaság működését és a technológia világát. A verseny célja idén nemcsak a diákok innovatív gondolkodásának támogatása (ez gimnáziumunk programjának is a része), hanem az aktív öregedés koncepciójának megismerése is volt. Martin Sůra, a HP Slovakia vezérigazgatója is pozitívan értékelte a napot: „Az Innovation Camp már ismert projekt a HP – nek. A résztvevők magas száma és a szakközépiskolák és gimnáziumok érdeklődése a bizonyíték, hogy a hasonló versenyeket pozitívan fogadják. A diákok saját bőrükön tapasztalhatják meg HP-s kollégáim vezetése alatt a teljesen idegenekkel való csapatmunkát, majd az ezt követő majd 100 ember előtti prezentálás szintén nagy adag bátorságot kíván. Ezért meg is lepett pár diák előadói képessége, le a kalappal.“

 

A kiértékelésnél a zsüri figyelembe vette a megoldás tartalmi igényességét, a feladvány megoldásának kreativitását és innovációját, a megoldás felhasználhatóságát és magát a prezentálást. A legjobb három csapat tagjai az oklevélen kívül értékes ajándékokkal tértek haza, köztük diákunk Ballon Ádám is, aki egy tablettel lett gazdagabb.

 

Peternai Zsuzsa

Pázmány Péter Gimnázium

[gallery ids="3288,3289,3290,3291,3292"]


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .