Zrínyi Ilona Matematikaverseny 2015

„A matematika mindenütt jelen van. Megjósolja, esni fog-e az eső. Megmondja, hány óra, és elárulja, mennyi pénzünk van. A matematika több, mint képletek és egyenletek. Ez tiszta logika. Racionalitás. Az emberi elme a legnagyobb rejtélyeket oldja meg a segítségével.”

 

Az elmúlt napokban zajlottak a Zrínyi Ilona Matematikaverseny regionális fordulói. Komárom volt a nyugati régió székhelye, Kassa pedig a keletié. A Zrínyi Ilona Matematikaverseny megrendezésére, mint városi matematikaversenyre először 1990-ben Kecskeméten került sor egy lelkes szervezőgárda jóvoltából. Az azóta eltelt évtizedek alatt egyre népszerűbb lett. Az első évfolyamban, 1990-ben 27 iskola kapcsolódott be a versenybe 470 diákkal, a tavalyi, 2014-es évben már 1990 iskola 56 049 diákkal. Ezen a rangos megmérettetésen a határon túli, s ezek között a felvidéki iskolák is részt vesznek és évek óta eredményesen szerepelnek. Talán ez a legnagyobb tömeget megmozgató rendezvény, melyet Keszegh István kollégám idén is nagy lelkesedéssel szervezett meg. 2015. február 20-án délután két órától került sor a verseny Szlovákia nyugati régiójának területi fordulójára. Kilenc helyszínen, Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Galántán, Zselízen, Párkányban, Ógyallán, Gútán, Marcelházán és Nemesócsán 30 iskola 919 tanulója kapta meg a tesztlapokat és mérte össze tudását. A legtöbben a Selye János Gimnáziumban, 5 iskola 319 tanulója versenyzett.

A feladatlapok javítása központosítva egy helyen és számítógéppel történik. A feladatmegoldók teljesítményét évfolyamonként értékeljük. A legjobb eredményt elért versenyzők oklevelet és tárgyi jutalmat kapnakA verseny teszt formájában zajlott az ismert szabályok szerint, de eltér a hagyományos versenyektől. Rövid idő alatt (egy feladatra átlagosan 3 perc! jut) kell kiválasztani öt válasz közül a helyeset. Ez egyszerűnek tűnik, de a találgatás, tippelés nem elég, fontos a matematikai tudás. Az összeállított feladatsorokkal a tanulók logikus gondolkodását, gyors feladatmegoldó készségét mérik, illetve lehetőséget biztosítanak az általános iskolás korú tanulóknak, hogy összemérhessék matematikai tudásukat. Egy-egy iskolából tetszőleges számú versenyző indulhatott. Örömünkre szolgált, hogy egyre népszerűbb ez a verseny a tanulók körében.

Indulói a magyarországi és a határon túli magyarul beszélő 2.-12. osztályos tanulók lehetnek. A verseny két fordulóból áll: egy megyei/körzeti részből, és egy országos döntőből, amelyet általában Kecskeméten rendeznek meg. A szervezők célja, saját elmondásuk szerint, a matematika népszerűsítése volt. Ezen kívül még azt is fontosnak tartják, hogy a verseny – ha csak egy kicsit is -, de a matematika ünnepe legyen, szeretnék, ha a versenyzők örömmel oldanák meg a feladatokat.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre március 13-án került sor a szülők, tanárok, diákok, szponzorok és természetesen a szervezők közreműködésével a Selye János Gimnázium dísztermében. A díjátadó ünnepségen Spátay Adrienn, gimnáziumunk tanárnője üdvözölte a diákokat, felkészítő tanáraikat, hozzátartozóikat és nem utolsósorban a versenyeket díjakkal is támogató díszvendégeket. Gimnazistáink kultúrműsora után Andruskó Imre igazgató méltatta a Magyarországon 1990 óta, s a későbbiekben Kárpát-medence-szerte is minden évben megrendezett Zrínyi Ilona és Gordiusz Matematikaverseny jelentőségét.

Az egyéni versenyben legeredményesebben szereplő tanulók meghívást kaptak a Pécsett megrendezendő országos döntőre, melynek időpontja április 1.-3.. Az országos döntő részvételi költségeit a MATEGYE Alapítvány fedezi a nyolc diáknak, illetve a két kísérő tanárnak. Az országos döntő keretében a versenyzők megismerkedhetnek a várossal és vidékével, s így ez egy szép kirándulás is egyben. Az országos döntőben a Felvidék nyugati régióját a következő tanulók képviselik majd:

– Baráth Anna, a révkomáromi Munka Utcai Alapiskola 2. osztályos tanulója, felkészítő: Takács Ingrid

– Vörös Bence, a révkomáromi Munka Utcai Alapiskola 3. osztályos tanulója, felkészítő Beke Ágnes és Kukel Mónika

– Záhorsky Orsolya, az ipolysági alapiskola 4. osztályos tanulója, felkészítő: Laczkovszki Katalin

– Klepáček László, a révkomáromi Eötvös Utcai Alapiskola 5. osztályos tanulója, felkészítő: Száraz Attila

– Csaplár Viktor, a révkomáromi Selye János Gimnázium tanulója, felkészítő: Horváth Fél Szilvia

– Domonkos András, a marcelházi alapiskola 7. osztályos tanulója, felkészítő: Illés Terézia

– Pinke Andrea, a révkomáromi Selye János Gimnázium tanulója, felkészítő: RNDr. Édes Erzsébet

– Bukor Benedek, a révkomáromi Selye János Gimnázium tanulója, felkészítő Bukorné Both Emőke

Keszegh István tanár úr nevében ezúton is szeretnénk köszönetet mondani minden felkészítő tanárnak, akik megértették a verseny célját és segítették a diákokat abban, hogy eredményesen szerepeljenek ezen a versenyen. Gyarapították tanulóik tudását és sikerélményhez juttatták mindazokat, akik a matematika iránt érdeklődnek. Természetesen köszönet illeti a Selye János Gimnázium tanárait, akik vállalják a feladatlapok elszállítását a 9 helyszínre és azok begyűjtését, a helyszínt biztosító intézmények vezetőit, tanárait és nem utolsó sorban a versenyt rendszeresen támogató szervezeteket, vállalkozókat, a lelkes és segítőkész szülőket.

Március 19-én, csütörtökön került sorra a több mint ezer diák érdeklődését felkeltő Kenguru Matematikaverseny. Köztudomású, hogy a Kenguru Nemzetközi Matematikaverseny a tehetségkutatás és a tehetséggondozás egyik legjellegzetesebb formája. Tanulóink csatlakoztak Magyarországhoz, hogy magyar nyelven írhassák a feladatokat.  Büszkék lehetünk, hogy iskolánk minden évfolyama, a legkisebbektől az érettségizőkig képviseltette magát!

PaedDr. Králik Zsuzsanna


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .