Zella Ágnes: Olvasni élmény (A Legere Irodalmi Verseny 4. évfolyamáról)

Ha a fiatalokat érdekes szépirodalmi szövegekkel és azokhoz kapcsolódó izgalmas értelmezői feladatokkal kínáljuk meg, biztosan nem ódzkodnak majd az olvasástól. Mi sem alkalmasabb az olvasói kedv felcsigázására egy vetélkedőnél! Tudják ezt a Legere Irodalmi Verseny szervezői, akik abból a megfontolásból hívták életre három évvel ezelőtt a rendezvényt, hogy fejlesszék a középiskolások szövegértő készségét, segítsék őket az érettségire való felkészülésben, s mivel csapatversenyről van szó, nem kevésbé fontos, hogy a diákok megtapasztalhassák a kooperáció formáit, előnyeit, élményét a felkészülés és versenyzés során. A versenynek a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara adott otthont, szakmai és szervezői hátteret pedig a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet, valamint az Arany A. László Polgári Társulás biztosított immár negyedik alkalommal.

A Legere mozgalommá vált az évek során, hiszen Pozsonytól Nagykaposig számos gimnázium, középiskola kapcsolódik be, mindig nagy számú diák vállalkozik a felkészüléssel járó többletmunkára, köztük sok a visszajáró versenyző. Az idén 36 csapat regisztrált, talán a vonzó témának – irodalom és szerelem – is köszönhetően.

A Legere az őszi hónapokban zajlott, három fordulóból állt. A versenyzők házi olvasmányokból készültek, valamint az egyetemen N. Tóth Anikó és Németh Zoltán szerelmi témájú világ- és magyar irodalmi művekről szóló előadását hallgatták meg. A diákok minden forduló alkalmával igényes tesztet töltöttek ki. A harmadik forduló feladatsorának megoldása után pedig a csapatok a szerelem és irodalom témáját feldolgozó prezentációkat mutattak be – a prezentációkat a teszteredményektől függetlenül értékelték.

Míg a diákok a feladatokkal bíbelődtek, a felkészítő tanároknak sem kellett unatkozniuk: részt vehettek Csobánka Zsuzsa író, költő Csobi Sound elnevezésű módszertani foglalkozásán, mely a kortárs irodalom dráma- és élménypedagógiai elveken alapuló tanításának lehetőségeit vetette fel, meghallgathatták Petres Csizmadia Gabriella Személyes (az) irodalom c. könyvének bemutató beszélgetését, melyet Németh Zoltán folytatott a szerzővel, valamint hasznos ötleteket kaphattak Brutovszky Gabriellától, a budapesti Jedlik Ányos Gimnázium tanárától az irodalomtanítás korszerű módszereivel kapcsolatban. A rendezvény a Kicsi Hang verséneklő együttes hangulatos koncertjével zárult – versenyzők és felkészítők egyaránt nagy örömmel fogadták a szerelmi témájú megzenésített verseket.

A rendezvény lelke Petres Csizmadia Gabriella és N Tóth Anikó volt, a rendezvény szakmai és szervezési sikerét pedig a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet oktatóinak – Benyovszky Krisztiánnak, Németh Zoltánnak, Bárczi Zsófiának, Sándor Annának, Menyhárt Józsefnek, doktoranduszainak – Kantár Balázsnak, Tóth Gizellának, Juhász Tamásnak és hallgatóinak összmunkája garantálta.

A Legere Irodalmi Verseny nem valósulhatott volna meg a szervező intézmények melletta Balassi Intézet, a Lilium Aurum Kiadó, a Nap Kiadó és a Kicsi Hang támogatása nélkül.

 

A verseny eredményei:

 

  1. Triumvirágok csapat: Gulázsi Melinda, Gregorovics Katalin, Jančo Katalin, Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium, Pozsony, felkészítő: Kulcsár Mónika
  2. Zsenik: Mészáros Eszter, Vida Anikó, Kenessy Klaudia, Madách Imre Gimnázium, Somorja, felkészítő: Fröhlich Ágota
  3. L´amour: Faggyas Friderika, Zolczer Melánia, Novák László, Szondy György Gimnázium, Ipolyság, felkészítő: Melaga Henriett
  4. Puszedli: Gilányi Viktória, Végső Krisztina, Bertók Eszter, Nagykaposi Gimnázium, felkészítő: Bodnár Mária
  5. Pimpikék: Szabó Veronika, Haraszti Stella, Balga Tamara, Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium, Pozsony, felkészítő: Iró Erzsébet

 

A legjobb prezentáció díja:

– Erdélyi János: Iván Evelin, Kishsh Éva, Varga Lilla, Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Nagykapos, felkészítő: Pankovics Andrea

– Bájoló: Hizsnyan Júlia, Máté Julianna, Bede Krisztina, Tompa Mihály Református Gimnázium, Rimaszombat, felkészítő: Károlyi Katalin

– Polaroidok: Ábrahám Dominika, Bús Anikó, Varga Bianka, Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium, Dunaszerdahely, felkészítő: Horváth Péter

 

Ízelítő a verseny visszhangjából:

 

Faggyas Friderika, versenyző, Szondy György Gimnázium, Ipolyság:

Harmadszor jelentkeztünk a Legerére csapattársaimmal, szinte úgy járunk ide, mint haza, olyan szívesen is, mert nagyon szeretjük ezt a versenyt. Jók az olvasmányok, a tesztfeladatok, bár némelyik azért erősen megdolgoztatott. Szerencsére nagy az összhang a csapatban. Nagyon örültünk a Kicsi Hang-koncertnek, igazi ajándék volt!

 

Zolczer Melánia, versenyző, az idei verseny témájának ötletgazdája, Szondy György Gimnázium, Ipolyság: Sokat adott a Legere most is. Szerintem a téma miatt jelentkeztek ilyen sokan, és elég erős volt a mezőny. Nagyon kedveltük a kreatív feladatokat, önszorgalomból sms-verset és limericket is írtunk a teszt végére. Az előadások pedig átfogó képet adtak a szerelem sokféle megjelenési formájáról az irodalomban.

 

Novák László, versenyző, Szondy György Gimnázium, Ipolyság: Nagyon érdekes szövegeket kaptunk házi olvasmányként, tetszett a változatosság, hogy az ókortól egészen a posztmodernig betekinthettünk a szerelmi témájú művekbe. Egy kicsit csalódott voltam, hogy a tavalyi első helyet nem sikerült megtartanunk, bár mindent megtettünk. Viszont sok élménnyel lettünk gazdagabbak így is.

Haraszti Stella, versenyző, Duna utcai Gimnázium, Pozsony: Mi tavaly vettünk részt először a versenyen, már akkor is szerettük, ezért indultunk idén is. Az idei téma sokkal jobban tetszett, sokkal érdekesebb és tágabb volt, ugyan a felkészülés során fogalmunk se volt, hogy mik lesznek benne a tesztben, de ez csak érdekesebbé tette a versenyt. Az előadások is jobbak voltak idén a tágabb témakör miatt. Amikor nekünk kellett prezentációt készítenünk, ez előny is és hátrány is volt, mivel nem tudtuk miről beszéljünk, annyi téma volt. Jó élmény volt újra részt venni és új dolgokat megtanulni. Ha tudunk, jövőre is jövünk.

Balga Tamara, versenyző, Duna utcai Gimnázium, Pozsony: Nekem is nagyon tetszett a verseny, a téma érdekes volt, a tesztnél főleg az idővel volt a gond, volt, hogy épp meg tudtuk oldani a feladatokat, és volt, hogy még le is tudtuk ellenőrizni. A több idő csak jobb volt, nem stresszeltünk annyit. Jövőre is szeretnénk részt venni, mert három a magyar igazság.

 

Kiss Beáta, felkészítő tanár, Czeglédi Péter Református Gimnázium, Léva

Iskolánk a Legere verseny első évfolyamától képviseltette magát ezen a szép megmérettetésen. Jómagam azonban első alkalommal vittem csapatot, és nagyon jóleső érzés volt, hogy sok más versennyel ellentétben első pillanattól éreztem az odafigyelést. Nagyon pontos, precíz útmutatást kaptunk a verseny tartalmát illetően. Minden csapat ismerhetett minden feltételt, az emailban elküldött segédanyagok, mintatesztek nagyban hozzájárultak a felkészülés sikeréhez. Így valóban egyenlőek voltak az esélyek, függetlenül attól, hogy egy-egy csapat először vagy épp sokadszor versenyzett itt. Minden csapat a rátermettségével, felkészültségével juthatott előre. Tetszett az olvasandó művek sokszínűsége. A diák találkozott klasszikusokkal és kortárs irodalommal egyaránt, a műfaji tarkaság, korstílusbeli különbségek jól érzékeltették az irodalom, benne a magyar irodalom gazdagságát.

Szervezési szempontból pedig kifejezetten elismerésre méltó, hogy a kolléganők jól ismerik a középiskolás diákok és tanárok körülményeit, igazodtak a közlekedés nehézségeihez, gondoltak a pihenés és frissítés fontosságára, és még sorolhatnám. Kedves, korábban kiküldött levélben minden apróságra felhívták a figyelmet, még arra is gondoltak, hogy a tömegközeledéssel utazók milyen úton-módon jutnak a helyszínre, megkönnyítve ezzel mindent….

 

(az egész cikk a Katedra folyóirat XXII/7. számában olvasható)


1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .