Historia est magistra vitae

– ez volt az első mondat, amelyet a történelemfüzetembe írtam. Valóban igaz, hiszen aki a történelmet ismeri, képes értelmezni, sok esetben a jelen kérdéseire könnyebben tud választ adni. Úgyis fogalmazhatnánk, hogy tapasztalatokat szerez.

2015. március 20-21-én részt vettem a Rákóczi Szövetség által, a budapesti Ady Endre Gimnáziumban megrendezett, a Luxemburgi Zsigmond és kora nevet viselő verseny kárpát-medencei döntőjén. A versenyre felkészítő tanárom, PhDr. Deák Irén kísért el. A megmérettetést megelőző napon érkeztünk Budapestre, ahol a szervezők számos tartalmas programmal vártak bennünket. Különösen emlékezetes volt számomra a budapesti Nemzeti Levéltárban tett látogatás ahol számos, Zsigmond király korából való okiratot tekinthettünk meg. A közös pizzázást megelőzően egy hatalmas sétát tettünk a Budai várban és környékén. A városi túra jó lehetőség volt arra, hogy megismerkedjek a döntőre érkezett versenytársaimmal. A vacsora után kisebb sétát követően megérkeztünk szálláshelyünkre, ahol immáron barátként folytattuk a vacsorán megkezdett beszélgetést a többi döntőssel.

Elérkezett a nagy nap, melyre már december óta vártam, hiszen ezt a döntőt két korábbi forduló előzte meg, amelybe mintegy 200 magyar diák kapcsolódott be a Kárpát-medencéből. A végső megmérettetésre csak a legjobbaknak volt lehetősége. Az öt óra hosszáig tartó verseny rengeteg új élményt és tapasztalatot hozott a számomra. A szakmai zsűri C. Tóth Norbert és Skorka Renáta elégedett volt a versenyzők felkészültségével. A fárasztó nap után átvehettünk az okleveleket, az ajándékkönyveket. Külön öröm volt számomra, hogy munkám elismeréseként eredményesen szerepelő versenytársaimmal egyetemben részt vehetek egy délvidéki tanulmányúton. Köszönöm felkészítő tanáromnak és iskolámnak, a Selye János Gimnáziumnak a lehetőséget.

Fehér Ákos, a Selye János Gimnázium II. C osztályos tanulója


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .