Selyés gimnazisták a lengyel-magyar barátság nyomában

A Selye János Gimnázium képviseletében a Gloria Victis történelmi vetélkedő kárpát-medencei döntőjében elért helyezésünkért márciusban négy napos jutalomkiránduláson vehettünk részt Lengyelországban, felkészítő tanárunkkal, Deák Irén tanárnővel, két csapattársammal, Bozsaky Gáborral és Sánta Norberttel, valamint az egyéni versenyzővel, Fehér Ákossal. Mivel a verseny témája az I.világháború eseménytörténete volt, a jutalomút témája is a 100. évforduló magyarvonatkozású emlékeihez kapcsolódott. A budapesti gyülekező után a kis nemzetközi csapat: magyarországi, felvidéki, erdélyi diákok és felkészítőtanáraink március 26-án reggel indultunk útnak lelkes vezetőinkkkel Fekete Zsuzsannával és Lados Balázzsal.

A Rákóczi Szövetség jutalomútján természetesen először Kassára látogattunk el, ahol tiszteletünket tettük Rákóczi fejedelem sírjánál. Ezután Przemysl felé vettük az utunkat. Meglátogattuk a várost körülvevő híres erődrendszert, ahol a kiállított korabeli fegyverek, katonai használati tárgyak, képek, relikviák sokasága közelhozta a harcoló katonák nehéz körülményeit. Délután megismerkedtünk a gyönyörű városközponttal, mely magán viseli a régi korok építészeti elemeit és szépségeit. Felfedező utunkat folytatva Tarnówba, a Strzelecki parkba látogattunk el, ahol megcsodáltuk Bem József, az égbe temetett tábornok síremlékét és megkoszoruztuk emléktábláját. Estére megérkeztünk a fő uticélhoz,Krakkóba. Városnéző túránkon megnéztük a Waweli Székesegyházat, a Jagelló dinasztia uralkodóinak nyughelyét, Szent Hedvig királynő és Báthory István fejedelem, lengyel király szarkofágját. Ezt követően megcsodáltuk a város főterét, mely Európa legnagyobb középkori tere. Itt található a Mária templom, ami fából készült szárnyas oltáráról is ismert, mely nyitott állapotában Mária hat örömét, bezárva pedig Mária tizenkét fájdalmát jeleníti meg. A Jagelló Egyetemen fantasztikus előadást hallottunk Kopernikusz és a többi tudós professzor munkájáról, életéről. Tanúlságos volt az egykori zsidó negyed és zsinagóga megtekintése is.

Mindeközben erősítettük a magyar-magyar ill. magyar-lengyel barátságot, átéreztük a virágvasárnap előtti Krakkó ünnepi hangulatát. Vasárnap újra útnak indultunk, hogy Limanowában megemlékezhessünk Muhr Ottmar és a kilencedik huszárezred első világháborús hőseinek emlékművénél. Ószandecen meglátogattuk Árpád-házi Szent Kinga végső nyughelyét a klarisszakolostor udvarában található templomban, akit 1999-ben II.János Pál pápa avatott szentté.

Élményekben gazdag, tanulságos kirándulásunk március 29-én este zárult a Mária-Valéria híd lábánál, ahol elbúcsúztunk utitársainktól, magyarországi és erdélyi barátainktól. Csapattársaim nevében is köszönet a Rákóczi Szövetségnek, hogy a Gloria Victis versennyel lehetővé teszi történelmünk mélyebb megismerését, az anyaországi és határontúli magyar fiatalok szoros kapcsolattartását, jutalomutak szervezésével a történelmi Magyarország értékeinek felfedezését!

 

Adouki Flóra Anna, SJG Komárom


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .