Kárpát-medence legjobb helyesírói közt a Selye János Gimnázium diákjai

Gyula városa február utolsó napjaiban a tavaszvárás mellett rangos esemény színhelye immár évtizedek óta. A helyi Erkel Ferenc Gimnázium immár 27. alkalommal rendezhette meg az Implom József Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjét.

A névadó igazi polihisztor volt: kiváló helytörténész, régész, művészet-művelődés és irodalomtörténész egyben. Tanárként, helytörténeti kutatóként évtizedeken át tevékenykedett Gyula városában.

A rangos versenyen az anyaországi középiskolák és gimnáziumok, valamint a határon túli legjobb helyesírók vetélkedtek egymással. 1992-től érkeznek a diákok, idén 102 középiskolás képviselte iskoláját, országát a döntőben. A verseny igényességét tükrözi, hogy az eredményességhez több mint 95%-os teljesítmény kell, a határon túliak kategóriájában ezt 12-en érték el.

A Selye János Gimnáziumot 3 diák képviselte: Lakatos Lili, Piršel Katalin és Bánki Bence, akik természetesen a Gramma Nyelvi Iroda által szervezett szlovákiai döntőn már teljesítettek: Lakatos Lili az első, Piršel Katalin a második, Bánki Bence az ötödik helyen végzett.

Az eredmény a feladatok megoldása után még váratott magára, a vendéglátó gimnázium diákjainak műsora valamint a hagyományos városnézés után még egy álmatlan éjszaka következett, ezután derült ki, kik a Kárpát-medencei magyar középiskolák tanulói közül a legjobb helyesírók. A hivatalos eredményhirdetésen prof. dr. Nagy L. János egyetemi tanár arról beszélt, mennyire szoros volt a versengés a diákok közt. A határon túli versenyzők kategóriájában egy bolyai és egy sepsiszentgyörgyi diák után Bánki Bence, a gimnázium első évfolyamos tanulója a 3. helyezést érte el, Piršel Katalin pedig, aki Spátay Adrianna tanárnő diákja, a 4. helyen végzett.

Gyulán ilyenkor a résztvevők nemcsak a várossal, egymással is ismerkednek: többen megfogadják, hogy mihelyst lehet, visszatérnek. Mondjuk, huszonnyolc évre az első Kárpát-medencei döntő után, 2016 márciusában…

Dr. Farkas Adrianna

felkészítő tanár


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .