Védjük adatainkat – védjük magunkat

A Biztonságosabb Internet Nap, avagy SID (Safer Internet Day) az Európai Unió által kezdeményezett esemény, amelyet már a világ számos országában megtartanak. Az évente megrendezésre kerülő alkalom mindig február második hetében zajlik le. Legfőbb célja az, hogy felhívja a közönség, elsősorban a gyermekek és a fiatalok figyelmét arra, miként használják mobiltelefonjaikat és az internetes technológiákat tudatosabban és biztonságosabban.

Iskolánkban a 2015. február 13-ára meghirdetett Biztonságosabb Internet Napon diákjaink jómagam és két másik fiatal tanulónk, Molnár Géza és Lévárdi Ádám előadását tekinthették meg. A munka dupla órában folyt az első, második és harmadik osztályok részvételével. Az előadás egy elektronikus kérdőív kitöltésével kezdődött, melyet mi magunk raktunk össze. A kérdőív feltérképezte a tanulók már meglévő tudását. Ezt követte maga az előadás, amelyben beszámoltunk az adathalászatról, leginkább és a legkevésbé felhasználóbarát honlapokról, a jelszavak biztonságáról, továbbá a közösségi oldalak és az ingyenes mobil alkalmazások veszélyeiről.

Az előadás rengeteg hasznos információt tartalmazott. Első témaköre az adathalászat (phishing) volt. Itt elmondtuk, hogy az adathalászat során egy internetes csaló megpróbál bizonyos személyes adatokat (azonosítót, jelszót, bankkártyaszámot stb.) illetéktelenül megszerezni. A csaló általában e-mailt küld a címzettnek, amelyben ráveszi áldozatát egy átalakított weblap követésére, ami külsőleg szinte teljesen megegyezik az eredetivel. A bejelentkezés elvégzése után az adataink (felhasználónév és jelszó) már az illetéktelen személy kezébe is kerülnek. Elmagyaráztuk a diákoknak, hogy ne válaszoljanak, olyan levelekre, melyek küldője ismeretlen, az üzenetben szereplő információval kapcsolatban pedig legyenek óvatosak. Kiemeltük azt is, hogy figyeljék a valós honlapok címében megtalálható zöld színű ’https’ szócskát és az előtte álló ’zöld lakatot’ (főleg közösségi és bankoldalakon), amely biztonságos kapcsolatot jelöl. A témakör végén különböző tesztekkel vizsgáltuk, hogy vajon most már képesek-e megkülönböztetni a hamis és a valós honlapokat.

 

A következő témakör a jelszókról, ezen belül annak biztonságosabbá tételéről szólt. Igyekeztünk felhívni a figyelmet arra, hogy egy biztonságos jelszó minimum 8 karakterből áll, amelyben kis- és nagy betűk, számok és speciális karakterek (pl.: @#$%) vannak. Bemutattuk a leggyakrabban használt könnyen feltörhető jelszavakat is pl. 123456, password, qwerty, abc123 stb. A témakör végén sokan azonnal meg is változtatták jelszavukat a közösségi oldalukhoz és az e-mail címükhöz.

 

Ezután következett az okostelefonok problémájának vizsgálata. Megmutattuk a tanulóknak, hogy az okostelefonok tulajdonosának tartózkodási helye milyen könnyen megállapítható az elküldött adatokból is, valamint azt is, hogy az adatokból kinyerhető szinte minden személyes információ, vagyis mikor és kivel beszélgetünk, milyen leveleket, SMS-eket küldünk, ill. fogadunk, és így tovább. Ennek fő oka az, hogy a mobil alkalmazások nagy része ingyenesen letölthető, így a felhasználók csábítóbbnak tartják letölteni őket (Google Play alkalmazásai, Messenger, játékok stb.). Ilyenkor hajlamosak vagyunk azonnal ’kattintani’ és figyelmen kívül hagyni, milyen jogokat kérnek tőlünk az egyes programok. Ezek vezethetnek lehallgatáshoz és a magánélet elvesztéséhez. Így válik magánéletünk publikussá, akár a tudtunk nélkül.

 

Az utolsó témakör a Facebook veszélyei volt. A diákokkal együtt megbeszéltük, hogy mit nem érdemes megosztani a közösségi oldalakon (túl sok személyes adat). Felhívtuk a figyelmet arra, hogy bármit is posztolunk a népszerű közösségi hálózaton az a közösségi oldal tulajdonába kerül, aki szabadon terjesztheti a világhálón. Így könnyen lehet, hogy pl. egy minket ábrázoló fényképünk kereskedelmi forgalomba kerülhet az USA-ban.

 

A Biztonságosabb Internet Nap nagyon hasznosnak bizonyult, hiszen diákjaink mostantól jobban odafigyelnek arra, hogy mit és hogyan csinálnak a világhálón és okostelefonjukon. Diáktársaimmal jövőre is tervezzük ennek a napnak a folytatását, hiszen a biztonságból sosem elég.

 

[gallery ids="3413,3414,3415,3416,3417"]

 

Lévárdi Balázs (III.A)

Pázmány Péter Gimnázium


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .