Az anyanyelv ünnepe

Újabb Kazinczy-érmesek a komáromi Selye János Gimnáziumban

2015-ben április 17-e és 19-e között rendezték meg a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd országos, Kárpát-medencei döntőjét. Az idei 50. jubileumi versenynek is – ahogy a kezdetektől napjainkig – a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium adott otthont. A verseny megálmodója és létrehozója Péchy Blanka volt, aki 1966-ban indította útjára az idén fél évszázados rendezvényt.

Az idei verseny az ünneplés és a megemlékezés jegyében zajlott, számos kísérőrendezvényt kínáltak a szervezők. Az 50. évforduló ünnepi kiadványainak bemutatása után a „Kazinczy fogságában” c. kiállítás megnyitója következett. A kétnapos verseny fordulói közt a Városháza dísztermében megható megemlékezésre került sor: többek közt Bencédy József professzor úr és Wacha Imre tanár úr elevenítették fel a Szép magyar beszéd 50 évének élményeit.

A diákok és felkészítő tanáraik idén is versenylázban égtek. 150 középiskolás 3 kategóriában versengett a Kazinczy-érmekért. A közel 100 gimnáziumi tanulót két csoportba osztották, míg a harmadik kategóriát a szakképző iskolák tanulói alkották. A hazai diákok mezőnyét kárpátaljai, felvidéki, erdélyi és vajdasági társaik is erősítették.

Az 1. gimnáziumi csoport bírálóbizottságának tagjai voltak: Dr. Balázs Géza tanszékvezető egyetemi tanár, az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke

Dr. Korzenszky Richárd tihanyi bencés perjel, Prima Primissima díjas

Kovács László, a somorjai Madách Imre Magyar Tannyelvű Gimnázium nyugalmazott Kazinczy-díjas igazgatója

Török Annamária Kazinczy-díjas rádióbemondó.

Az 2. gimnáziumi csoport bírálóbizottságának tagjai voltak: Wacha Imre főiskolai docens, Kazinczy-díjas

Szakonyi Károly Kossuth-díjas író

Bakóné Aradi Éva Kazinczy-díjas nyugalmazott igazgató

Bordi András Kazinczy-díjas rádióbemondó.

A verseny első fordulója a szabadon választott szövegek tolmácsolása volt, melyet délután az írásbeli feladat követett. A versenyzőknek egy szövegrészletet kellett a Péchy Blanka által kidolgozott jelölésrendszerrel megoldaniuk. Másnap a kötelező szövegé volt a főszerep; idén Deme László Péchy Blankára emlékezve c. írását tolmácsolták a versenyzők.

Gimnáziumunk tanulói Spátay Adriana tanárnő felkészítésével a 2000-es évek elejétől kapcsolódnak be a győri Kazinczy-versenybe. Az elmúlt 12 év rengeteg szép pillanatot hozott versenyzőnek, felkészítőnek. Az eddig megszerzett 6 Kazinczy-érem mellett idén – igazi bravúrként – 2 új érmese is lett iskolánknak: Lakatos Lili és Aranyosi Zsolt nagyszerű eredményének köszönhetően immár 8 Kazinczy-érmes diákkal büszkélkedhet a Selye János Gimnázium. Ezenkívül a két versenyzőnknek ítélték a legeredményesebb felvidéki és határon túli versenyzőnek járó díjat is. Tanáruk, Spátay Adriana pedig a pár éve odaítélt Z. Szabó László-díj után ismét elismerésben részesült: a legeredményesebb határon túli felkészítőnek és az évek óta kimagasló felkészítésért odaítélt elismerést vehette át.

Azt hiszem, ez a tanév sikeresebben és nagyobb megelégedéssel nem is érhetne véget. A versenyzőknek szívből gratulálunk, és Péchy Blanka szavaival – „Folytassátok, ha én már nem leszek!” – buzdítunk mindenkit az anyanyelvért, a szép, tiszta kiejtésért, a nyelvünk szeretetéért és megóvásáért folytatott állandó munkára.

[gallery ids="3453,3454"]

Spátay Adriana

a Selye János Gimnázium magyartanára


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .