A Médiasztár országos tehetséggondozó verseny döntője

2015. március 31-én a Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolába a szlovákiai magyar írott és hangos média neves szakemberei látogattak el, hogy szakmai tudásukkal, tanácsaikkal és tapasztalataikkal segítsék a hatodik alkalommal megrendezett Médiasztár – országos tehetséggondozó verseny döntő fordulóját.
A verseny döntőjén megjelent versenyzőket, tanárokat és a szakmabeli zsűri tagjait Szokol Dezső alapító tulajdonos és Mayer Péter igazgató üdvözölte, majd a zsűri nevében a hagyományokhoz híven Cs. Liszka Györgyi – a Vasárnap főszerkesztője nyitotta meg a Médiasztár döntőjét. Az ünnepélyes megnyitót követően kezdetét vette a versengés, ahol Az év diákújságírója szekcióban a négy levelező fordulóban legjobb eredményt elért diákok – kategóriánként 11 – felkészültségüket és kreativitásukat bizonyították. A döntő délelőtti programja még a munkáról, az utolsó feladatok megoldásáról szólt. De a délután már a jól végzett munka öröméről, felszabadult mosolyokról és elégedett diákokról, tanárokról tanúskodott.

Az év diákriportere megtisztelő címért második alkalommal versenghettek a jelentkezők. A küzdelem két levelező, illetve a döntő fordulóból állt. Az év diákriportere kategória a Pátria Rádió közreműködésével valósult meg. Csenger Ferenc és Ürge Tamás a feladatok összeállításakor arra törekedtek, hogy a versenyzők megtapasztalják a riporteri szakma sokszínűségét. A feladatok a riportkészítésre, hírolvasásra és az előkészületi munkákra irányultak.

Nagy örömünkre a Médiasztár hatodik évfolyama áttörést mutat a diákújságok versenyében. Az idei évben a benevezett diákújságok száma 14 lett. Ennek köszönhetően az alapiskolás és középiskolás kategóriában külön tudtuk értékelni a beküldött lapokat.
A Médiasztárra Szlovákia szinte minden szegletéből érkeztek diákok, de Budapestről és Kolozsvárról is bekapcsolódtak versenyünkbe. A hatodik évfolyam levelező fordulóját követő élő döntőn nyújtott teljesítmény alapján a 2014/2015-ös tanév legjobbjai:

Az év diákújságírója
1. kategória
Geleta Emese, Tarczy Lajos Alapiskola, Hetény, felkészítő: Mgr. Hencz Kornélia
2. kategória
Németh Krisztina, Gregorovits Lipót Magyar Tannyelvű Alapiskola, Jóka, felkészítő: Mgr. Fodor Orsolya
3. kategória
Kováts Orsolya Sára, Duna utcai Magyar Tannyelvű Gimnázium, Pozsony, felkészítő: PaedDr. Iró Erzsébet

Az év diákriportere
Mátyás Eszter – János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvár, felkészítő: Boldizsár Zeyk Anna

Az év iskolaújsága (alapiskola)
Sulitükör – Pongrácz Lajos Alapiskola, Ipolyság

Az év iskolaújsága (középiskola)
Bojler – Márai Sándor Gimnázium, Kassa

A Médiasztár országos tehetséggondozó diákújságíró-verseny célja elsősorban a magyar nyelv ápolása, a nyomtatott és elektronikus média mélyebbre ható megismerése és a nyelvművelés. A versenybe bekapcsolódó diákok nem csupán a sajtóműfajokkal ismerkednek meg, de lehetőségük nyílik irodalmi, szórakoztató jellegű alkotások elkészítésére. Ezek a célok motiválták a szervezőket, amikor hat évvel ezelőtt elindították e versenyt, s e célok vezérelték a szervezőket idén is, amikor szeptemberben újra meghirdették a Médiasztár újabb évadát. A verseny szervezői szívből gratulálnak minden helyezettnek és minden versenyzőnek, tanárnak, akik idén is bekapcsolódtak versenyünkbe! Reméljük, jövőre ismét találkozunk régi és új jelentkezőkkel, s szeptemberben ismét elindulhat a Médiasztár, immár hetedik évfolyama!

Bálint Katalin,
a Médiasztár koordinátora

(A beszámoló a Katedra folyóirat XXII/9. nyomtatott számában is olvasható)

kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .