A Dunaszerdahelyi Szabó Gyula utcai Egyesített Iskola

A gyerekek olyanok, mint a pillangók a szélben…
Van, aki magasabban tud repülni a többieknél,
de mindegyikük képes repülni, úgy, ahogyan csak a legjobban tud!
Mindegyik más és más,
Mindegyikük különleges,
Mindegyikük gyönyörű…
(A Kézenfogva Alapítvány honlapjáról)

Mostanában észrevehetően többet foglalkoznak a médiában az értelmi fogyatékos emberekkel és más fogyatékosságokkal élőkkel, ezért társadalmunk sem mehet el az ő problémáik mellett. Az állam főképp a szocializációjuk folyamatát igyekszik megkönnyíteni a számukra kialakított speciális intézmények hálózatával.
Ebbe a rendszerbe tartozik bele iskolánk is, a Szabó Gyula utcai Egyesített Iskola, amely különböző feladatú intézmények összevonásával jött létre. Része a Magyar Tannyelvű Speciális Alapiskola, Készségfejlesztő Iskola, Gyógypedagógiai Tanácsadó Központ és a könyvtár. Az oktatási intézmény „magva” a Sládkovič utcai Kisegítő Iskola volt, ehhez kapcsolódtak idővel a további részek, amelyek létrejöttét az igény és hiánypótlás hozta létre.
Az intézmény a működése alatt több nevet is kapott:
1988 – Magyar Tanítási Nyelvű Kisegítő Iskola
2000 – Magyar Tanítási Nyelvű Speciális Alapiskola
2000 – Speciális Alapiskola és Magyar Tannyelvű Készségfejlesztő Iskola
2010 – Dunaszerdahelyi Szabó Gyula utcai Egyesített Iskola

2

Az 1980-as években a középsúlyosan és a súlyosan fogyatékos gyermekek számára még elképzelhetetlen volt, hogy iskolát látogathassanak. Általában a szülők otthon próbáltak mindent megtenni azért, hogy csemetéiknél valamilyen fejlődést érjenek el. Az új törvények azonban lehetővé tették, hogy részükre is megnyíljon az út az oktatáshoz, neveléshez. Az orvosok segítségével Makki Rozália (Down-szindrómás lánya van) és Usačov Margit (súlyosan sérült fia van) édesanyák harcolták ki ezt a jogot a járásban. Az alapítás egyik legnagyobb akadálya egy olyan képzett gyógypedagógus megtalálása volt, aki az iskola vezetését elvállalta volna. Szerencséjükre a közeli Tallós községben dolgozott a kisudvarnoki László Irén, aki végül is elfogadta az állásajánlatot. Egy hónapot kapott az iskola elindítására. Ezidőben Nyugat-Szlovákiában ilyen jellegű kisegítő iskola működött még Nyitrán, Pozsonyban és Trencsén mellett, viszont a dunaszerdahelyi volt az egyetlen magyar tannyelvű.

A jelenlegi iskolánk alapját képező Kisegítő Iskola (Pomocná škola) a Sládkovič utca egyik családi házában kapott helyet a város jóvoltából (ahol egészen a 2008/2009-es tanévig működött), és így 1988. október 1-jén nyitotta meg kapuit 16 tanulója számára. A 2006-os évtől hozzácsatolták az autista gyermekek osztályát (az Építészeti Szakközépiskola épületébe kihelyezve), a gyógypedagógiai tanácsadót, valamint a könyvtárat. 2007-től pedig elkezdődött a fejlesztés 7 tanuló részére a készségfejlesztő osztályban, amely a Dunaszerdahelyi Mentális Sérültek Társasága klubhelyiségében kapott helyet ideiglenesen. Mivel a város több pontján voltak az iskola részei kihelyezve, felmerült az igény, hogy „egy tető alá” kerüljön az egész. Így a 2008/2009-es tanévet már az új helyen kezdtük, az Építészeti Szakközépiskola bérelt helységeiben.

Iskolánk egyes részeit fokozatosan újítjuk fel. Van egy jól felszerelt konyhánk, készségfejlesztő osztálytermünk, vadonatúj szociális helységeink, pihenőszobánk (Snolenzen szobává lesz felszerelve, az anyagi lehetőségeinkhez mérten), imformatikai helységünk.
Szerencsére a pedagógusaink munkáját egyre több segédeszköz, fejlesztőeszköz, tankönyv, munkafüzet segíti. Két interaktív táblánk is van. Négy szakkört indítottunk: informatikai, mozgásterápia, zene és kézműves foglakozást.4

Folyamatos résztvevői vagyunk különböző rajzversenyeknek, versmondó- és sportversenyeknek. Karácsonyra és anyák napjára ünnepi műsorral kedveskedünk a szülőknek, amelyeken a tanulók által készített süteményeket tálaljuk. Évente megtartjuk a gyermeknapot, farsangi mulatozást, kétszeri iskolai kirándulást. A múlt évben először voltunk a karácsonyi vásár résztvevői a helyi Városi Művelődési Központ előtt. Itt is megható műsorral léptek fel a tanulóink. Tavasszal készülünk a szülőkkel együtt tartandó húsvéti játszóházra.

1

Igazgatónk, Mgr. Šándor György vezetése alatt az iskolánkat a 2014/15-ös tanévben 43 tanuló látogatja, akikkel 9 képzett gyógypedagógus és 5 asszisztens foglalkozik. Diákjaink 8 osztályba vannak elosztva. Ebből két osztály autista gyermekek számára, kettő a speciális alapiskola diákjai számára működik, a készségfejlesztő osztályok száma szintén kettő, csakúgy, mint a súlyosan értelmi fogyatékosok számára megnyitott osztályok száma is. A gyógypedagógiai tanácsadóban 9 szakember végzi munkáját. Az egyéni fejlesztésű diákok némelyikéhez igény alapján kijárnak pedagógusaink.

A készségfejlesztő osztályok tanulói három évig látogathatják az iskolánkat. Itt a mindennapi életre való készségek elsajátítása, az önellátásra való felkészítés a cél. Az érintett tanulók a harmadik év végén vizsgát tesznek matematikai tudásukból, konyhai munka (egyszerű ételek készítése) elsajátításából, a házi munkákban való jártasságukról, valamint a családi élet és egészségügyi kérdések megoldásából. Ezek után ballagással fejezik be nálunk a tevékenységüket, amely gyakran sírással végződik, és bizony nemcsak a tanulók szemében csillannak meg a könnyek.

5

Kis iskolánkban családias a légkör, nagyon jó az együttműködés a szülőkkel, néhány szervezettel. Sokszor apró ajándékokkal, élelmiszercsomagokkal lepnek meg minket. Nagyon összetartó pedagógusgárdánk van, akik állandó továbbképzésekkel is elősegítik szakmai tudásuk fejlesztését. Bizton elmondhatjuk, hogy diákjaink örömmel jönnek minden reggel az iskolába. Azt hisszük, ennél nagyobb dicséretre nincs is szükségünk.

Mgr. Harsányi Beáta,
a Dunaszerdahelyi Szabó Gyula utcai Egyesített Iskola gyógypedagógusa

(A cikk megjelent a Katedra folyóirat XXII/9. számában)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .