Fekete Farkas Tímea: Elkészülni! Vigyázz! Rajt! avagy Versenyezni nem csak tornaórán lehet

Köztudott, hogy a gyerekek imádnak versenyezni. Imádják összemérni erejüket, legyen szó bár futásról, fára mászásról, távolugrásról, mesefigurák ismeretéről vagy a legújabb számítógépes játékokról. Ezt az alapvető tulajdonságukat az iskola padjai között is fel szoktuk használni, főleg tornaórán, de miért ne tehetnénk ezt meg fizikán, matematikán vagy anyanyelvi, illetve idegen nyelvi tanórán? Természetesen megtehetjük, csupán egy pár ötletes feladat, versenyezni vágyó gyerkőc és lelkes tanár kell hozzá.
Első pontban elő kell készíteni a feladatokat. A feladatok tantárgyanként és témakörönként változhatnak. Összeállításukkor mindig a célunk lebegjen a szemünk előtt: mit szeretnénk elsajátíttatni, átismételni vagy esetleg rögzíteni? Ha ezt kitaláltuk, akkor jöhetnek az egyes feladatok, amelyekre „rászabjuk” a kérdéseket, feladványokat.

1. feladat: Fuss a párjáért! – a diákok két vagy több csoportba szerveződnek. Minden csoport libasorban áll, s minden csoport elé a földre elhelyezünk 7-8 kulcsszót a kívánt témakörből. A papírdarabok természetesen lefelé vannak fordítva, hogy a rajtuk lévő szót ne láthassák a versenyzők. A csoportokkal szembe, körülbelül 3 méterre, elhelyezzük a kulcsszók antonimáját vagy szinonimáját, ugyanúgy 7-8 darabot. Ha nehezíteni szeretnénk, akkor 2-3 szóval többet is tehetünk oda. A diákok feladata az lesz, hogy egyesével felvegyenek a földről egy-egy szót, elfussanak a másik oldalra, ahol megkeresik az adott szó ellentétes vagy rokon értelmű párját, letegyék a kezükben tartott szót mellé, s fussanak vissza a csapathoz, hogy mehessen a következő csapattag. A verseny addig folytatódik, amíg minden szó a helyére nem került minden csapatnál. Az a csapat győz, amelyik a leghamarabb tudja helyesen összepárosítani a szavakat.

2. feladat: Definíció-azonosító – A diákok újra csapatokban dolgoznak, ezúttal viszont ülve végzik el a feladatukat. Minden csapat kap egy-egy borítékot, amely definíciókat és szavakat rejt magában. A csapatok feladata, hogy megkeressék a szavakhoz illő definíciókat. A nyertes ismét az lesz, aki leghamarabb párosítja össze helyesen a szavakat a definíciókkal.

3. feladat: Hogy is lesz vége? – Ismét egy mozgásos feladatról van szó, amikor a csapatok libasorban állnak, a földön papírdarabok, szemben pedig az egyes papírok „párjai”, csakhogy itt most nem összeillő szavak kereséséről van szó, hanem félbe hagyott mondatok befejezéseinek megtalálásáról. A csapattagok egyesével futnak egy-egy papírral a kezükben, s keresik a saját mondatuk hiányzó részét a túloldalon. Itt fontos mondatokat, idézeteket, közmondásokat kerestetünk velük, vagy bármit, amit fontosnak tartunk kiragadni a témakörből. A nyertes ismét a leggyorsabb helyes megoldást adó csapat.

4. feladat: Képkereső – A csapatok ülve folytatják a játékot. Minden csapat kap egy-egy borítékot, amely képeket rejt. A feladat különböző lehet: mit ábrázol a kép? Melyik mű illusztrációja lehet? Rakd sorba! Vagy bármi egyéb, ami eszünkbe jut, s szórakozva készteti a gyerekeket gondolkodásra és együttműködésre. Itt minden helyes választ adó csapat kaphat pontot, vagy a legtöbbet az első, s többi pedig csökkenő pontszámot érhet el.

5. feladat: Kvíz – Kérdések a, b, c, d lehetséges válaszokkal. Ezt szétadhatjuk feladatlapokon is a csapatoknak, de elkészíthetjük ppt-s változatban is, ha van rá lehetőségünk, hogy kivetítsük nekik. Minden helyes válasz érhet egy-egy pontot. A pontozás ismét a tanártól függ.
Az utolsó pont pedig a kiértékelés, megbeszélés, diszkusszió.

Ez az öt feladat ki is tölt egy élvezetes, kicsit rendhagyó tanórát, amely során sok volt a nevetés, izgalom, versenyzés és a tanulás, illetve ismétlés is. Bátran szúrjunk be egy-két ilyen játszós órát a szürke hétköznapi órákba, hogy minél több oldalról fejlesszük a csemetéinket.

Játékra fel!

Fekete Farkas Tímea
Magyar-angol szakos tanár, Fülek

(A cikk megjelent a Katedra folyóirat XXII/10. számában)

kép: pixabay.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .