Megérett a helyzet a tiltakozásra és az összefogásra

A parlament által elfogadott oktatási törvény következményeiről, lehetséges ellenlépésekről és az összefogás szükségességéről beszélt Vladimír Crmoman, a Szlovák Pedagóguskamara alelnöke Vasik János, a Pátria Rádió munkatársának mikrofonja előtt. 

Vasik János: Önök hogy látják, tényleg kisebbségben vannak az önkormányzatok az iskolatanácsokban? Mit mutatnak az Önök tanulmányai?

Vladimír Crmomann: Éppen hogy a fenntartók képviselete erősebb az iskolatanácsokban, mint például a tanároké vagy a szülőké. Ha jól tudom, nekik is négy képviselőjük van egy átlagos iskolatanácsban, ami elég erős ahhoz, hogy befolyásolni tudják a választás végeredményét. Éppen ezért gondoljuk, hogy egy kettős vétóval megerősíteni az ő pozíciójukat teljesen felesleges, mivel iskolatanácsbeli képviselőik által is jelentősen befolyásolni tudják a választásokat.

Az iskolák jelenlegi finanszírozása növeli az iskolák függőségét a fenntartóktól, az önkormányzatokról?

Már most is olyan a helyzet, hogy egy átlagos település mint fenntartó nem kell, hogy a járulékadó megfelelő részét 100%-ig odaadja az oktatásügynek, az iskoláknak. Átcsoportosíthatja a pénzeket az iskolák között vagy akár más célokra is használhatja azokat. Attól tartunk, ha megváltozik az igazgatóválasztás módja, úgy a finanszírozás módja is romlik majd.

Milyen lépéseket tettek a parlament döntése után és mit várnak ezektől a lépésektől?

Amennyiben a törvény bekerül a mindennapokba, várható, hogy romlik majd a korrupciós helyzet, a nepotizmus, a klientelizmus. Az a felmérés, melyet a Pedagóguskamara készített március óta nagyjából 1400 iskolában, már megmutatta ennek a problémának a létezését. Nem kevés számú iskolában – majd 200-ban, úgy 170 körül – beszéltek mindenféle, a fenntartóval kapcsolatos problémákról. Ez a döntés biztosan rontani fog ezen a helyzeten. Mi egyelőre akár így az éteren keresztül is terjesztjük azt a felhívást, melyet alá lehet írnia akár tanároknak vagy szülőknek, mivel a törvénymódosítás ebben a formában kizárja a szülőket és tanárokat az igazgatóválasztás folyamatából. Kérjük tehát, hogy írják alá felhívásunkat – ez lehet az egyik lépés…
Magában a felhívásban arra kérjük a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvénymódosítást, hanem adja vissza a parlamentnek újratárgyalásra. Ezt kérjük majd – már fogalmazzuk a levelet, melyet elküldünk neki. Törekedni fogunk arra is, hogy találkozzunk vele, ha ez lehetséges.
Majd meglátjuk, mi történik akkor, ha – mint reméljük – a törvény visszakerül a parlamentbe. Ezt követően döntünk a következő lépésekről.

A szakszervezetek tüntetéseket is, illetve sztrájkot emlegettek…

Természetesen nem nyilatkozhatom a szakszervezet nevében. Ám a véleményemet már elmondtam akkor, amikor megjelent Petrák képviselő javaslata, mely mélyen demokráciaellenes és szétveri az önkormányzati demokráciát. Már az akkori helyzet is megérett a tiltakozó megmozdulásokhoz. Meg kellene szerveződniük az igazgatóknak és tanároknak, mert ez a törvénymódosítás ostor velük, érintettekkel, tanárokkal és igazgatókkal szemben.

A közoktatás jelenlegi körülményei között van elég energiája, lelkesedése a tanároknak ahhoz, hogy egy ilyen sztrájkot vagy bármiféle megmozdulást megszervezzenek?

Tudomásul kell vennünk, hogy a diákoknak elkezdődött a nyári szünidő, a tanároknak pedig a szabadságok időszaka. A nyári szabadságok alatt pedig nagyon nehéz bármit is megszervezni az oktatásügyben – szinte lehetetlen. Egészen más lenne a helyzet, ha a törvénymódosítás a Szlovák Köztársaság elnökének köszönhetően visszakerülne a parlamentbe. Ebben az esetben már nagyon is valós lehetőség lenne valamit szervezni szeptemberre. Ez tehát leginkább ezen múlik.

Biztosan hallott arról, hogy a kerettantervek kapcsán összegyűlt 26 ezer aláírás a szlovákiai magyarság körében, de Draxler miniszter úr nem tárgyalt érdemben a problémákról. Kértek Önöktől segítséget az SZMPSZ, SZMSZSZ vagy más szlovákiai magyar szervezetek?

A Szlovák Pedagóguskamarát egyáltalán senki sem kereste meg. Semmi ilyenről sem hallottam. A lehetőség természetesen adott, nem látok benne semmi problémát, hogy valaki megkeressen bennünket és nagyon szívesen megvitatjuk velük ezt a kérdést – ám most nem minálunk van a kezdeményezés. Ami azt a tárgyalást illeti, azt nem regisztráltam. Tudom, hogy a sajtóban is hírt adtak erről a kampányról, de nincs több információm róla.

Ezek szerint Önöknek sem kínáltak fel segítséget az iskolai önkormányzatok ügyében?

Nem, egyelőre semmilyen konkrét segítségről sem hallottam. Természetesen örülnénk neki, mivel minél több véleményt gyűjtünk össze és minél erősebben adjuk a tudtára a kormánypárt képviselőinek, hogy ez a törvény az emberek, a tanárok és a szülők ellen van, annál jobb lesz. Örülni fogok, ha egyesítjük erőinket!

– kép: pixabay.com

Az interjú a Pátria Rádióban elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .