Kováč Sylvia: CED – A helyesírási és számolási készség intenzív fejlesztését szolgáló program és alkalmazásának lehetőségei

Országszerte rendszeresen megjelenő probléma, hogy a tanulók tudása nem kellőképpen megalapozott. Az iskolák nagy része próbálja ezt orvosolni, mindenki a maga módján. A tanítók folyamatosan újabb lehetőségeket keresnek annak érdekében, hogy a tanulók alapkészségeit a lehető leghatékonyabban fejlesszék. Az anyanyelv megismerése mellett komoly kihívást jelent a magyar tannyelvű iskolákban a szlovák nyelv elsajátíttatása a gyerekekkel.
Minden iskola elsődleges célja az, hogy az oktatói-nevelői munkája hatékony és eredményes legyen. 1999 januárjától indult a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége támogatásával az a fejlesztőmunka, amelynek eredménye a CED program és a hozzá tartozó taneszközök. Maga a program Hollandiában született abból a célból, hogy segítse az alsó tagozatos gyerekek alapkészségeinek fejlesztését, valamint a tanulók közötti képességbeli különbségek kiegyenlítését. Legfőbb feladata a hagyományos tanítási mód mellett megragadni a differenciálás lehetőségeit, és alkalmazni azt a napi munka során. A program nyelvi része a magyar és a szlovák helyesírást kívánja fejleszteni. A taneszközök adaptáltak a hazai viszonyoknak megfelelően, a feladatok gyermekközpontúak, figyelembe veszik az életkori sajátosságokat, céljuk a gyermek aktuális képességbeli szintjének felmérése és annak egyénre szabott fejlesztése. Lehetővé teszi az olyan korszerű technikák alkalmazását, mint a kooperatív tanulás és főképp a differenciálás.

A helyesírás és szlovák nyelv részprogram taneszközei azonos modell és filozófia szerint épülnek fel, és a fent említett tényezőket mindvégig szem előtt tartják.
A magyar helyesírás tanítása egy munkafüzet és válogatott szókészlet alapján történik. A magyar helyesírás négy alapelvét figyelembe véve négy blokkban folyik a helyesírás tanítása (Hosszú és rövid magánhangzó a szavakban, J–ly a szavakban, Az egy- és kétjegyű hosszú mássalhangzók jelölése a szavakban, A kiejtéstől eltérő betűkapcsolatok jelölése). A szókészlettel a gyerekek közös gyakorlás útján ismerkednek meg. Ezt követi az írásbeli gyakorlás. Három hét intenzív gyakorlást tesztírás követ, amelyből kiderül, hogy a tanulók hány százalékban sajátították el a tananyagot. Ezt követi a differenciált fejlesztés, amely főképp a lemaradó tanulókat segíti felzárkózni, ezzel egy időben a jobb képességű tanulók viszont magasabb szintű fejlesztő gyakorlatokat végeznek.
A szlovák helyesírás tanítása elsősorban a szlovák nyelv eltérő betűinek megtanításával kezdődik. Ezt követi a szlovák helyesírás sajátos jelenségeinek ismertetése és gyakorlása – ugyancsak válogatott szókészlet és rajzos munkafüzet segítségével.
A program másik ága a számolási készség fejlesztését teszi lehetővé, szintén gyakorló munkafüzet segítségével.
A taneszközök a tanulók körében igen közkedveltek. A tananyag kiválasztása és feldolgozása a fokozatosság elvére épül. A munkafüzetekben lévő feladatok játékosak, változatosak, a gyerekek számára vonzóak. (…)

Kováč Sylvia
Az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola pedagógusa, a CED program egykori koordinátora

 

(A teljes cikk a Katedra folyóirat XXII/10. számában olvasható)

kép: pixabay.com

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .