Kitiltanák az iskolai büfékből az egészségtelen ételeket

Nincs több nápolyi, bagett, chips, sem jégkrém vagy üdítőital – az iskolai büfékből és automatákból valószínűleg októbertől száműzik ezeket az egészségtelen édes és sós élelmiszereket – idézi a PRAVDA napilapot a TASR. A javaslatot, mellyel tavaly nem járt sikerrel Renáta Zmajkovičová képviselő, most az egészségügyi minisztérium terjeszti elő. A tárca ezzel a lépéssel a gyermekek elhízása ellen kíván harcolni.
Az egészségügyi minisztérium rendeletben határozta meg, mely élelmiszereket nem árusíthatják az iskolákban – édességek, cukrászkészítmények, finom és tartós pékáru, fagylalt, kakaóból és csokoládéból készült termékek, illetve gyorséttermi jellegű ételek (lángos, majonézt tartalmazó termékek, rántott ételek) szerepelnek a listán. A minisztérium indoklása szerint ezek az élelmiszerek az elhízás megelőzése szempontjából és a túlsúllyal összefüggő krónikus megbetegedések miatt nem alkalmasak az ifjúság számára. A Szlovák Élelmiszeripari Kamara nem ért egyet a javaslattal. Véleményük szerint meg kell erősíteni az egészséges életmód megismertetését, mely nemcsak az étkezésről szól, hanem a testmozgásról és a lelki egészségről is.
Az élelmiszerek szabályozása az iskolák területén bevett gyakorlat a világ minden táján. Amennyiben a módosítás átmegy a törvényalkotási folyamaton, az iskolákból valószínűleg eltűnnek a különböző édességeket, ropikat, chipseket és üdítőket árusító automaták is.

– pr-i, forrás: TASR


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .