Rendhagyó megemlékezés a Selye János Gimnáziumban

„Ne tedd mással, amit nem szeretnél, hogy veled tegyenek!”

A címből szándékosan hagytam ki a holokauszt szót, mert meggyőződésem, hogy sokan rögtön felkapják a fejüket erre a szóra, és legyintenek: „Már megint a holokauszt!” Márpedig a megemlékezésekre nagy szükség van, főleg az iskolákban: a kiemelt pillanatok jelentősek lehetnek az identitás erősítésében, a közösségért való felelősség növelésében, a közügyek iránti érdeklődés felkeltésében. Ha valaki komolyan veszi a lehetőséget, hogy érdekessé, figyelemfelkeltővé tegye a megemlékezést, néhány kérdést föl kell tennie magának: Mi a célom a műsorral? Ismeretátadás, vagy inkább az érzelmekre hatni, borzolni a kedélyeket, ünnepélyességet előidézni? Mit mutassak meg? Milyen nézőpontot válasszak?
Ha a holokauszt borzalmaira gondolok, hajlamos vagyok a zsidó népirtásra gondolni és emlékeztetni az ártatlanul elhurcoltakra, a koncentrációs táborokba zártakra, a kényszermunkára hurcoltakra, a helyben legyilkoltakra. Gyermekekre, férfiakra és nőkre, fiatalokra és idősekre. Ezért kell diákjainknak megtanítanunk, hogy soha ne történjen meg az, ami egyszer megrázta a világot.
Szlovákia szeptember 9-ét határozta meg a Holokauszt és a Rasszista Erőszak Áldozatainak Napjaként. 2003-tól minden év szeptember 9. a Holokauszt Emléknapja a szlovákiai általános- és középiskolákban. Míg tavaly a Selye János Gimnázium szeptember 9-én a budapesti Lauder Javne Iskola által kidolgozott oktatási és összművészeti projektben vett részt, idén egy emlékutat tettünk meg a komáromi zsidó helyszíneken, majd diákjaink egy filmvetítésen vettek részt a holokausztban elhunyt honfitársaink emlékére. Az előadás gerincét a zsidó menház mikromúzeumában és a zsinagógában tartott előadás, beszélgetés alkotta, melyet Paszternák Zsuzsa vezetett. Gimnazistáink betekintést kaptak nemcsak a zsidó vallásról, szokásokról, hanem a komáromi hitközség életéről is. Ezután sétáltunk ki a zsidó temetőbe (az Aranyember utca és a Pozsonyi főút közti terület), ahol Dr. Novák Tamás ismertette a zsidó temetkezési szokásokat, összehasonlítva azt más vallások szokásaival. Majd megnézték a zsidó sírokat, neveket és a sírfeliratokat, jelképeket a sírköveken. Visszaemlékezésünk második része az aulában folytatódott, ahol egy ismeretterjesztő filmet, A Holokauszt szemei címmel néztek meg, illetve Elek József történelemtanárral beszélgettek a témáról. A tanár úr mondandójában hangsúlyozta, hogy sajnos ma is vannak olyanok, akik tagadják a holokausztot. Németországot és Ausztriát emelte ki, ahol a törvény szigorúan rendelkezik ezeknek az egyéneknek a sorsáról. Az antiszemitizmus sajnos napjainkban is jelen van. Megemlékezésünk célja az is, hogy próbáljunk mint békében, mint békességben együtt élni, hisz a jövő kulcsa a fiatalság kezében van!
Ez a nap  hangsúlyozta „az emlékezés és a tanítás kötelességét”, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, igen nagy többségében zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét. A program célja az is volt, hogy megismertesse a komáromi gimnázium tanulóit a vészkorszak történetével, valamint az, hogy a formális és informális oktatás módszereivel emléket állítson Komárom és környéke egykori zsidó lakosainak. Úgy gondolom, hogy iskolánk vezetősége tudja, hogy a holokauszt oktatása nem csak történelmi ismeretekről szól, hanem a demokrácia értékeinek átadásáról is. Diákjainknak ez a nap legalább olyan fontos, mint bármilyen „hagyományos” tananyag átadása. Ezen a megemlékezésen a közösségteremtő erő semmiképpen sem a borzalmakban, hanem a művészi megfogalmazás adta lehetőségben rejlett.
A legfőbb visszajelzés diákjainktól a hallható mély csend volt a filmvetítés alatt. Úgy vélem, dolgoznom kell továbbra is. Nemcsak a holokauszt megemlékezésének napján, és csak az antiszemitizmus jegyében, hanem az elfogadás, az integráció, a másság, a fogyatékkal élés, az emberi kapcsolatok gondozásának, tiszteletének témájában is. Az előadás műszaki hátterét Horváth Gergely, III.A osztályos tanulónk biztosította. Köszönet érte!
PaedDr. Králik Zsuzsanna, főszervező

fotó: kehreg.com


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .