Audi Dávid: A Katedra folyóirat története (1. rész)

„Az iskolai oktatás színvonalát, a tanítóság szakmai képzettségének folyamatos fejlődését
a jó pedagógiai folyóiratok hatékonyan elősegítik.“ (Turczel, 1995, 3).

A Katedra folyóirat története c. cikksorozatban a Katedra folyóirat történetét, a 2015 nyaráig megjelent huszonkét évfolyamát mutatom be. Munkám fő céljai között a lap működésének megismerése, a folyóirat életén belüli tendenciák és az arculatában történt változások bemutatása szerepel.
Egy ilyen pedagógiai lap, mint a Katedra, nagy jelentőséggel bír a szlovákiai magyar iskolaügyben. Támogatnia kell a pedagógusokat munkájukban, segítséget kell nyújtania az ismereteik rendszeres bővítésében, egyfajta állandó továbbképzési fórumként kell működnie, és nem utolsósorban a szlovákiai magyar pedagógusok összetartó erejeként kell szolgálnia. Fontosnak tartom, hogy egy ilyen fórum a lehető legjobb módon működjön és a lehető legjobb minőségben jelenjen meg. Kíváncsi voltam arra, hogy a már megjelent számok miféle struktúrát követtek, milyen témakörök köré csoportosultak, továbbá mik azok a témák, amik túlsúlyba kerültek, melyek kerültek mellékvágányra. Röviden: milyen szinten és minőségben működött/működik a lap.
Kutatásom során különböző módszereket alkalmaztam. Áttanulmányoztam az összes lapszámot, a szerkesztőbizottság jegyzőkönyveit, és a szerkesztőség céljaiból kiindulva próbáltam összefüggéseket keresni, illetve konzekvenciákat levonni a lap működését illetően. Ezek alapján kialakítottam egy-egy korszakot a lap életében, melyeket a szerkesztői poszton történt változások – vagyis a lapszerkesztés koncepciójának módosulása – alapján határoztam meg. Mivel a folyóirat első tíz évének vizsgálatával már Vajda Barnabás és Misad Katalin is foglalkozott, ezért kutatásomban túlnyomórészt a következő tizenkét évfolyam vizsgálatára koncentráltam, így a Vajda Barnabás által meghatározott három korszakot folytatva újabb öt korszakot körvonalaztam. Az elemzés során megvizsgáltam az egyes rovatok témaköreit, elkülönítettem egymástól a szaktárgyi, módszertani és pedagógiai-pszichológiai érdekeltségű írásokat, megvizsgáltam ezek dominanciáját, illetve rávilágítottam az egyes korszakok pozitívumaira és negatívumaira.

A lap megjelenésének előzményei
A két világháború közötti időszakban hét magyar nyelvű pedagógiai újság is megjelent Szlovákiában. Ilyen a Magyar Tanító, amely 1921-től 1943-ig jelent meg Komáromban, és a Magyar Általános Tanítóegyesület közlönye volt. Ide sorolható még a Kárpátalján megjelenő Magyar Iskola is, ugyanis Kárpátalja az első Csehszlovák államhoz tartozott. Ezt a két újságot a polgári demokratikus szellemiség jellemezte. Továbbá megemlíthető a Szlovenszkói Magyar Tanügy, amelyet szociáldemokrata nézetek hatottak át, valamint az Új Korszak, amely a más pártokkal együttműködést kereső szocialisták lapjaként létezett. Az egyházi jellegű pedagógiai lapok közül a Református Egyház és Iskola került megjelenésre, a katolikus egyháznak pedig két pedagógiai lapja volt: a Tanügyek és a Világosság. Ezek a lapok azonban a második világháború kitörésekor megszűntek. (Turczel, 1995, 3).
Az 1948 utáni szocialista rezsimben egyetlen magyar nyelvű pedagógiai lap létezett, a Szocialista Nevelés, amely a nevében hordozta a kényszerű egyirányultságot, ugyanakkor számos pedagógiai és módszertani írást is megjelentetett. Az 1989-es rendszerváltás után a Szocialista Nevelésből átszerveződött Nevelés próbálta átvenni elődje szerepét, azonban a megdrágult lapkiadás és az életszínvonal romlása miatt nem tudott fennmaradni. (Turczel, 1995, 3).
Katedra folyóirat 1994 elején indult útjára szép hagyományt folytatva azzal, hogy az első csehszlovák köztársaságbeli pedagógiai lapok, valamint a Szocialista Nevelés (később Nevelés) nyomdokaiba lépett, ezzel betöltve az elődjei után keletkezett űrt. (Turczel, 1995, 3).

(folytatjuk)

Audi Dávid
Kétnyelvű ügyvitelszervező, Vágsellyén él

kép: pixabay.com

Az írás megjelent a Katedra folyóirat XXIII/1. (szeptemberi) számában


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .