Hromada Attila: A történelem hasznáról és káráról, avagy szeretni, birtoklás nélkül

Nietzsche 1873-ban megírt azonos című művében tiltakozott a múlt hiábavalósága ellen, melybe kortársai temetkeztek. Társadalomkritikája szerint az embernek csak olyan történelemre van szüksége, mely a most élők érdekeit hivatott képviselni, nem pedig az élettől és tettől való elforduláshoz vezet.
Egy diktatúrában a (helytelenül felhasznált) történelem valóban túldimenzionált szerepet kap. Putyin szerint például a történelemkönyveket egy olyan állami módszer alapján kell megírni, amelynek célja a ‘büszkeségérzet előmozdítása történelmünk és országunk irányába’. Az ilyen manipulált történelem egyszerűbb megvilágításba helyezi a jelen helyzetet, azáltal, hogy kritikus hangok nélkül, egysíkúan mutatja be a múltat (lásd a nemrég bemutatott orosz állami televízió dokumentumfilmjét, ahol a Varsói Szerződés hadseregeinek 1968. augusztusi bevonulását Csehszlovákiába az orosz vezetés még mindig „internacionalista segítségnyújtásnak” minősítette). Mindez különösen jól jön, ha a jelenlegi viszonyok bonyolultak, hiszen a dogmatikus nézőpont menedékként szolgál a kaotikus jelen elől. Az sem hátrány, hogy a történelmi nemzeti hősök kompenzálnak minket a jelenkor ‘hőseinek’ hiányáért. Az effajta visszaélés még akkor is erősíti nemzeti identitásunkat, ha az államhatalom korrupt s képtelen a jó irányba vezetni az országot.
A történelem valóban gyakran válik visszaélések tárgyává, bizonyos gazdasági vagy politikai érdekek nyomására. Világszerte a mindenkori vezetői réteg legburkoltabb machinációi közé a ’történelem-ipar’ tartozik, hiszen ez a nemzetállamon belül megerősíti a ’csapatszellemet’ (más kérdés, hová vezet ez többnemzetiségű államok esetében), és feljogosítja a vezetői réteget bizonyos döntésekre. Sőt, az ilyen módosított történelem egyfajta ‘vallásként’ is szolgálhat a szekularizált országokban. Egy ilyen esetben a történelem szinte spirituális szintekre lép: meghatározza a jó és a rossz, az erény és a bűn közti különbséget. A politika erőteljes befolyására a történelemre a lengyel főpapok már a kommunizmus ideje alatt nemet mondtak, amikor felhívással fordultak a német püspökökhöz: „Próbáljunk felejteni!” És kezüket nyújtották német testvéreiknek: „Megbocsátva és bocsánatot kérve”. Mindez 1965 végén történt, mikor az állami propaganda a ’soha nem felejtünk’ jelszó alatt elutasított minden közeledési kísérletet a két nép között.
A júniusi számban arról írtam, hogy míg a demokratikus értékek, emberi jogok már jelen vannak a nyugat-európai történelemoktatásban, addig sajnos egy dolog biztosan egyesíti Balkántól Tibetig az összes kultúrát a világon: éspedig az, hogy kivétel nélkül az összes nemzet a saját érdekében bizonyos szinten eltorzítja a múltat.
A múltat helyesen tanítjuk, ha az szerénységre, szkepticizmusra és öntudatosságra nevel, és a saját országunk identitásán túl oktatjuk. A történelem olyan, mint egy óriási tenger: ebben a tengerben rengeteg az információ, mert mindent tartalmaz, amiről bizonyítékunk van, hogy valaha is megtörtént. Amit mi és egész Európa az iskolákban tanul, az inkább egy akvárium-szerű képet fest a nemzeti narratívák túlsúlya miatt.
A történelem további káros hatásaihoz tartozik a büszkeség és fájdalom mint a nemzeti értékek fejlesztése. A helyes történelemoktatás ellenben felszámolja a történelmi tévhiteket a büszkeség és fájdalom tükrének több nézőpontba való helyezésével. Közép-Európában különösen nagy hagyománya van az egyik oldalon a szenvedő nemzet, másikon pedig a nemzeti büszkeség táplálásának. A szégyennel például senki sem szeret foglalkozni, elhallgatva a mások ellen elkövetett sérelmeket, és azon helyek és idők történelmét, melyek nincsenek a nemzet látómezejében. (…)

hromada

Hromada Attila
A BISLA (Bratislava International School of Liberal Arts) hallgatója, Alistálon él

A teljes cikk a Katedra folyóirat XXIII/1. (szeptemberi) számában olvasható

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .