Tüntettek a magyar iskolákért

Az időjárásra való tekintettel a komáromi Városi Művelődési Központ színháztermében tartották a petíciós bizottság által elindított tiltakozó nagygyűlést a kisiskolák megmentése, valamint az anyanyelvi oktatás megőrzése céljából.
Az eseményen képviseltették magukat a felvidéki magyar oktatási, kulturális és civil szervezetek mellett a politikai pártok és az oktatással szorosan együttműködő módszertani és pedagógiai intézmények képviselői is. Az eseményt Fibi Sándor nyugalmazott iskolaigazgató, pedagógus vezette, aki bemutatta a felszólalókat, s ismertette az egybegyűltekkel a tiltakozó nagygyűlés menetét.
Stubendek László polgármester úr köszöntője után elsőként a szakmai szervezetek részéről Jókai Tibor, a SzMPSz elnöke szólt, aki beszédében összekötötte a mai eseményt az augusztus végén, Gútán megrendezett Országos Tanévnyitó Ünnepségen elhangzott szónoklatával, ahol szembesítette a hallgatóságot a különböző problémákkal, melyek megoldásra várnak a közeljövőben.
A civil szervezetek felől Schwartz Katinka a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének alelnöke határozott szónoklatában kérte a politikusokat a jövőbeli együttműködésre és az oktatási intézmények vezetőit a megfelelő pedagógiai háttér biztosítására. A rendezvény keretén belül felszólalt még Simon Attila a Történelemtanárok Egylete részéről, valamint Horváth Zoltán a felsőpatonyi alapiskola igazgatója, akik szintén felemelték hangjukat az oktatásügyben zajló fejetlenség miatt.
„A mai nap kezdet. Csak azt követeljük, ami adófizető állampolgárokként nekünk jár. Ha nem félünk, ha tudjuk mit akarunk, kell a nagygyűlés, és meg fogjuk védeni kisiskoláinkat, mert joga van a vidéki gyerekeknek anyanyelven tanulni.” – mondta Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke.
A politikai képviselet első szónoka Berényi József, az MKP elnöke volt, őt Bugár Béla a Híd párt vezetője követte. Majd az esemény utolsó szónoka Ondrej Dostál, az OKS elnöke volt, aki elmondta, azon szlovákok nevében kíván szólni, akik értik a kialakult problémáinkat.
Végezetül pedig Vojtek Katalin főszervező felolvasta a résztvevők közös állásfoglalását, mely szerint kitartanak a több mint 26 ezer aláírással megtámogatott petíció követelései mellett.

Varga Tamás


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .