Tőzsér Árpád: A betyár hónap (Októberi meditáció)

Október a társadalmi földindulások, forradalmak és ellenforradalmak hónapja, „betyár hónap”.
[S hadd nyissak mindjárt fejtegetésem legelején zárójelet, a hónap furcsa jelzőjét, a betyárt megmagyarázandó. Régen októberben rukkoltak be a regruták, s azok énekelték bajt fumigáló virtussal: Jön október, a betyár hónap, majd elmasírozok már. Annak idején még én is fújtam a dalt. És elmasíroztam! 1960 októberében rukkoltam be, s tanári diplomával a zsebemben tüzér lettem. S két év múlva, mikor, megint csak októberben, le kellett volna szerelnünk, jött a parancs: a „civil” elhalasztva, irány Kuba! – A történészeken kívül emlékszik még valaki 1962 októberére, a kubai (szovjet-amerikai) rakétaválságra? Soha olyan közel nem volt a világ a harmadik világháborúhoz, mint akkor, s minket, akik éppen abban az időben teljesítettünk sorkatonai szolgálatot, s ráadásul a tüzéreknél, Kubába akartak vinni, talán hogy a kubai San Cristobalból – az egyik szovjet rakétakilövő állomás ott volt felállítva – a Fehér Házat megcélozzuk. A világ szerencséjére (és a mi privát szerencsénkre) azonban Hruscsov (az akkori szovjet vezető) visszakozott, s nem mentünk Kubába. – De vissza a forradalmakhoz!]

A mi nemzedékünk tagjai, a múlt század harmincas éveiben születettek, három-négy forradalomnak is tanúi voltak. De hadd szűkítsem a kört: az egykori „nyolcak” (az 1958-ban megjelenő Fiatal szlovákiai magyar költők c. antológia költői) és a környezetük (bölcsészek, orvostanhallgatók, leendő mérnökök, festők, szobrászok) 1956, azaz a magyar októberi forradalom nélkül bizonyára kevésbé forradalmasítják a szlovákiai magyar lírát. Abban a hónapban kezdtük a főiskolát, s mindjárt nyakig voltunk a történelemben is: a Leško-utca 16 (Nagy Jancsi – igen, a későbbi szobrász Nagy Jánosról van szó – akkori lakása) sokat tudna mesélni forradalmi terveinkről, arról, hogyan készültünk Budapestre, a fegyverrel küzdő pesti egyetemisták megsegítésére. Nem jutottunk persze tovább az előkészületeknél (most azt mondom már: hála istennek!, mert ha akkor elmegyünk, most isten tudja, hol lennék), forradalmi indulatainkat aztán az irodalomban vezettük le.

S az egyéb októberek! Ha tavasszal forradalom volt, akkor októberben rendszerint megtorlás következett rá. Például az 1968-as ún. „prágai tavasz” is az év októberével ért véget, amikor is Husákék, azaz a csehszlovák kormány és a szovjet kormány képviselői szerződést írtak alá a szovjet csapatok csehszlovákiai tartózkodásáról. Magyarul: Csehszlovákia szovjet megszállásáról. S a másik szomorúan klasszikus példa az 1848-as „magyar tavasz“ vége, 1849 októbere! Haynau a pozsonyi prímás palotában ekkor 150 halálos ítéletet ír alá. Szerencsére csak egy részét hajtották végre, a legnevesebb tizenhárom kivégzettről mindnyájan tudunk.

Sokáig sorolhatnánk az októberek „betyárságait“, de ejtsünk inkább még szót a folyó hónapunkról, 2015 októberéről.
Itt most a változatosság kedvéért nem forradalmi, hanem egyéb földindulást látunk: Európa-szerte napirenden vannak a bevándorlók és az őslakosok közti konfliktusok. Németországban az összlakosság 20 százaléka (azaz mintegy tizenhat millió személy) már bevándorolt, Angliában ugyanez a mutató 25 százalék (tizenhárom millió személy), Franciaországban 16 százalék (cca tízmillió személy). Úgy látszik, a liberális demokráciát a történelem végpontjának látó Fukuyama véglegesen alulmaradt a történelmi drámákat végtelennek tartó és a civilizációk hamaros összecsapását jövendölő Huntingtonnal szemben. Új népvádorlásnak és új civilizációs küzdelmeknek nézünk elébe.
Egyáltalán nem derűs a kép. Október, a betyár hónap 2015-ben sem tagadja meg önmagát.
De mi, magyarok legalább most „egyenes adásban“ nézhetjük, hogy mintegy 1100 esztendővel ezelőtt hogyan nézett ránk, akkori „bevándorlókra“, Európa.

kép: pixabay.com

Az írás megjelent a Katedra folyóirat XXIII/2. (októberi) számában


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .