Tüntetés a kormányhivatal előtt

A pozsonyi pedagógusok tanítványaik szüleit is a kormányhivatalhoz invitálják ma a “Hosszú orrok találkozója” (Zraz dlhých nosov) elnevezésű rendezvényükre, amellyel az oktatásügyben uralkodó jelenlegi állapotokkal és a pedagógusok helyzetével kapcsolatos nemtetszésüknek akarnak hangot adni. A találkozót 15.30 órára tervezik a pozsonyi kormányhivatal elé – írta a TASR nyomán a bumm.sk portál. 

“Úgy érzik, hogy a gyermekeik nem részesülnek európai színvonalú oktatásban az iskolában? Gyermekeik esténként érdekes kémiai, fizikai vagy biológiai kísérletekről számolnak be önöknek? Vagy, milyen újdonságok történtek a délutáni robotika szakkörön? Örülnek az iskolának, mert alkotó légkör, modern felszerelés és attraktív környezet várja ott őket? Nem? Az egy főre eső GDP szempontjából Európa hatodik  leggazdagabb régiójában? Hogy lehet ez?” – kérdezik a pedagógusok nyílt levelükben, amelyben egyúttal a szülőket és az iskolabarátokat is az utcára szólítják.

A TASR híradása szerint a tanítók levelükben rámutatnak a szlovákiai oktatásügyet sújtó számos problémára. Például, hiányzik az oktatásügy gondjainak megoldását célzó stratégia, s a fejlett országokhoz képest kevés pénzt fordít az állam az oktatásra. Véleményük szerint gondot jelent a pedagógus szakma megbecsülésének hiánya is.

A kormányhivatal elé tervezett tüntetésnek a pozsonyi pedagógusok a szervezői. A kezdeményezés egyik képviselőjének, Vladimír Crmomannak a nyilatkozata szerint nem csak pozsonyi résztvevői lesznek a megmozdulásnak, máshonnan is jelezték részvételüket az elégedetlen tanítók – tájékoztat a bumm.sk.

A Szlovák Tanári Kamara tiltakozással kapcsolatos felhívása itt olvasható.

(tasr/bumm)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .