Selyések a dr. Kardos Albert nemzetközi szavalóversenyen Debrecenben

Idén másodszor vettem részt a debreceni zsidó hitközség által rendezett szavalóversenyen. A versenyt eredetileg Szabó Magda írónő indította el, Kardos Albertnek, az egykori debreceni rabbinak állítva ezzel emléket, aki a 2. világháború zsidóüldöztetésének áldozata lett.
A versenyzők nemcsak Magyarország területéről, hanem a magyarok lakta területekről – Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről – érkeznek ide. Sokan voltunk, sokfelől, különféle tájakról, más-más értékrendet képviselve. Gimnáziumi éveim során volt szerencsém, illetve lehetőségem többféle szavalóversenyen részt venni, ennek ellenére úgy gondolom, hogy ez a verseny az, amelyik a leginkább magával ragadja az embert: őszinte, baráti fogadtatás várja a versenyzőket minden évben, és a közhangulat is teljesen más – mintha nem is versenyen, hanem a barátaim közt lennék, és nekik szavalnék pusztán azért, hogy egymást szórakoztassuk, egymás tehetségében gyönyörködjünk.
Ebben a tanévben Bagócsi Lilla, első osztályos tanuló és jómagam képviseltük iskolánkat. Ő az ifjúsági kategóriában 2. helyet ért el, én pedig már a felnőtt kategória versenyzőjeként a 3. helyen végeztem. Ám a sikernél jóval többet hoztunk haza: lelki felüdülést és a tudatot, hogy még vannak helyek a világon, ahol nem a versengés, hanem az együttlét, a barátság és az egymás iránti szeretet lelkesíti az embereket.

Kálosi Zsófia (IV.A)
Selye János Gimnázium

A képen: A két sikeres szavaló, Kálosi Zsófia és Bagócsi Lilla


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .