II. Rákóczi Ferenc Alapiskola – Gúta

Iskolánk mottója: „Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy tanítson minket a jól végzett munka örömére és izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni.“ Szent-Györgyi  Albert

A II. Rákóczi Ferenc Alapiskola Gúta város legrégebbi hagyományokkal rendelkező iskolája. Jogelődünk az 1928-ban alapított polgári iskola volt. Az iskola falai között az 1930/31-es tanévben indult meg az oktatás. A helyi köznyelvben máig öregiskolaként emlegetik intézményünket. A hagyományok őrzőjeként büszkék vagyunk erre a megkülönböztető jelzőre, hiszen városunk XX. századi művelődéstörténetében nagy jelentősége volt a polgári iskola megalapításának és a hozzátartozó modern iskolaépület felépítésének a 20-as, 30-as évek fordulóján. Az iskolaépület és a hozzátartozó szolgálati lakások terveit Ján Novotný építész készítette el, így az máig a korabeli cseh iskolaépítészet stílusjegyeit viseli magán. Az építés teljes költségét Gúta nagyközség, mint fenntartó szerv vállalta. Ezen döntés meghozatalában jelentős szerepe volt Palkovich Viktor esperes plébánosnak, aki akkor az iskolaszék elnöke volt és lelkesen támogatta az iskolaügy fejlesztését. Emlékét máig az az utca őrzi, melyen iskolánk található.
A rendszerváltást iskolánk mint a Pionír utcai Alapiskola érte meg. Az iskola fennállásának 75. évfordulója alkalmából a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola nevet vettük fel. Névválasztásunk során II. Rákóczi Ferenc reformer vezérlő fejedelmünk szellemi öröksége lebegett szemünk előtt, ami máig nagy hatással van nevelőtestületünk tagjaira a felelősséggel vállalt oktató-nevelő munka során.

logo

Névválasztásunk azt is kifejezi, hogy munkánkban központi szerepet kap a nemzeti értékek tiszteletére való nevelés. Alapvető célunk a világra nyitott, humanista értékeket felismerő és megbecsülő emberek nevelése, akik környezetükkel harmóniában élnek és erős bennük a sikerélményeken alapuló önbizalom. Pedagógiai munkánkban törekszünk korszerű, szilárd alapokra épített tudás és egyetemes emberi értékek közvetítésére.
Pedagógiai programunk kidolgozása során a természettudományos, matematikai és informatikai tehetséggondozást vállaltuk fel. Máig ez egyik legismertebb tevékenységünk. Az alapiskola alsó tagozatán nagy hangsúlyt fektetünk az anyanyelvi ismeretek és az értő olvasás oktatására.
Folyamatos fejlődésünket bizonyítja, hogy néhány éve tehetséggondozó programunkat a sport-tehetségek felkarolásával bővítettük.
Feladatunknak tekintjük a gyermekek tehetségének kibontakoztatását.
Az iskola tanárai tudatában vannak, hogy a felnövekvő fiatalok egy bonyolult, kihívásokkal teli világba kerülnek ki az iskola zárt, védő falai közül. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak ismereteket közlő oktatási intézmény legyünk. Az eredményes oktató munka mellett a nevelés helye is szeretnénk maradni.
A szülők és diákok igényeinek megfelelően különböző szakköröket, középiskolára felkészítő fakultatív foglalkozásokat szervezünk.
Fő értékeink közt tartjuk számon a több mint 20 éve folyó színpadi- és néptánc oktatást, a néphagyományok ápolását és a helyi értékek tiszteletére való nevelést.
Iskolánk hangulata gyermekbarát. Tanulóink szeretnek iskolába járni. A számos iskolán kívüli tevékenység, szombati kézműves napok mind színesítik iskolánk életét és hozzájárulnak a családias légkör kialakításához.
Eredményesek a különböző témanapjaink, projektheteink. Tanulóink kulturált szabadidő eltöltéséről is gondoskodunk. Rendszeresek a színház-, kiállítás- és egyéb rendezvények látogatása. Az egészséges életmódra nevelés is fontos szerepet kap diákjaink napi programjában.  Megszervezzük tanulóink úszásoktatását, síoktatását.
Intézményünk környezetkultúrájára is nagy hangsúlyt fektetünk, A teremdekorációk és a folyosók díszítése is nevelő szándékú. Itt kapnak helyet diákjaink legjobb munkái, projektjei. Tapasztalataink szerint a tény, hogy munkájuk láthatóvá válik, ösztönzően hat a gyerekekre.

kivalo

Céljaink elérése érdekében folyamatosan fejlesztjük az oktatás szellemi és tárgyi feltételeit. Működésünk nyitott, munkánk átlátható partnereink és a fenntartó számára is. Állandó partnereinknek tekintjük az iskola mellett működő szülői szövetséget, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségét, a Felvidéki Tehetségsegítő Tanácsot, a Katedra Alapítványt, valamint a régió oktatási intézményeit.
A tantermek eszközellátottsága jó színvonalon biztosított. Rendezett, igényes körülmények között tanulhatnak a gyerekek. Több interaktív táblával rendelkezünk, melyeket tervszerűen használunk az oktató-nevelő munka során. A modern informatikai eszközök közül az asztali számítógépek mellett laptopokat és táblagépeket is rendszeresen használunk a mindennapjainkban.
A szülők egyik legfontosabb elvárása gyermekük beiskolázásakor, hogy a végzése után megfelelően fel legyen készülve a továbbtanulásra. Tanulóink eredményeiről a középiskolától kapott visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy a nálunk végzett gyermekek jól teljesítenek a következő iskola fokon is. A nálunk megszerzett tudás megfelelő alapokat biztosít a továbbtanuláshoz.
Munkánk elismeréseként 2014. október 11-én a megtisztelő Kiváló akkreditált Tehetségpont kitüntetést kaptuk meg a Tehetségpontok Kárpát-medencei találkozóján, Budapesten.

PaedDr. Bagita Judit, iskolaigazgató


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .